Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami
Ilość porcji: 6
Składniki na danie: Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami
- – 1,5 szklanki kaszy jaglanej VITANA
- – 3 szklanki wody
- – 300 g bakalii (najlepiej śliwek wędzonych, moreli, żurawiny, daktyli, rodzynek sułtańskich i maku)
- – 3/4 łyżeczki cynamonu
- – 1/3 łyżeczki kardamonu
- – 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie może być lniany)
- – 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego
- – 2 łyżki maku (najlepiej go sparzyć)
- – sól do smaku
Przygotowanie:
Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy. Podgrzewamy 3 szklanki wody, dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon i olej. Do wrzątku wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ją na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie dodajemy sparzony wcześniej mak i delikatnie wszystko mieszamy. Danie doprawiamy miodem do smaku.
Autorką przepisu jest Krystyna Sobczyk (mama współwłaścicielki Zakładu Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych VITANA Jerzy Płachta). Kasza VITANA została nagrodzona dwukrotnie godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT