Przepis na: Wieniec korzenny z figami

Składniki na danie – Wieniec korzenny z figami:

300 g mąki razowej orkiszowej
skórka otarta z 1 pomarańczy
70 g cukru
240 ml mleka
100 ml kefiru
2 białka
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu np. Figowego
1 łyżka mielonego cynamonu Kamis
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
10 suszonych fig

Przygotowanie:

Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia. Figi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z dwiema łyżkami mąki. Do miski wsypać mąkę, dodać cynamon i pozostałe składniki, a następnie energicznie wymieszać łyżką. Dodać figi i wymieszać jeszcze raz. Ciasto przelać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez ok. 55 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (108 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany