Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym
Składniki na danie: Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym
Na ciasto:
– 250 g mąki
– 100 g masła
– 30 g drożdży
– 2 jajka
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 łyżka mleka
– ¼ łyżeczki cukru
– sól do smaku
Na farsz:
– 200 g filetu z łososia
– 150 g sera Aldamer MSM Mońki
– ½ pęczka koperku
– ½ świeżej , czerwonej papryki
– sól, pieprz do smaku
– sezam czarny lub biały do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.