Wielkanocny żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem
Składniki na danie – Wielkanocny żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem:
- 150 g boczku wędzonego
- pół pęczka włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka kminku
- łyżka chrzanu szczypta majeranku
- 1,5 l wody
- 3 łyżki śmietany
- Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, kminek oraz ziele angielskie i cały kawałek boczku. Gotuj ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij z wywaru włoszczyznę i boczek.
- Następnie do wywaru dodaj Żurek Knorr i dokładnie wymieszaj.
- Wlej śmietanę, dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz chrzan.
- Boczek pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Zupa doskonale smakuje z kromką razowego pieczywa.

Mazurek wielkanocny pomarańczowo – migdałowy +7 innych propozycji
Mazurek to jedno z tradycyjnych, wielkanocnych dań polskiej kuchni. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole! Sposobów jego przyrządzenia jest całe mnóstwo. Poniżej przedstawiamy kilka smacznych przepisów i inspiracji dekoracyjnych!
Komentarze
Już się nie mogę doczekać… z wędzonym boczkiem!
Bardzo podobnie przygotowuje żurek.
Ja bez kminku.
Ja robię na białej kiełbasie i dodaję trochę kwaśnej śmietany, a w święta podaje go w okrągłym chlebie.
uwielbiam żurek. nienawidzę chrzanu.
wole bez pietruszki….
nie lubię żurku 🙂
Bardzo fajny przepis. Fajnie wypróbować coś nowego na nadchodzące święta.
musi być rewelacyjne
Bardzo lubię żurek , ale nie cierpię kminku , więc ten przepis zdecydowanie nie jest dla mnie 🙂 Chociaż w wersji bez kminkowej bardzo chętnie go mogę zrobić 🙂
Kminku nie lubię, bez niego jest pysznie.
A ja lubię kminek 🙂 „Must have” wśród przypraw w mojej kuchni 😉 Tylko żeby nie przesadzić z jego ilością w potrawie bo np żółty ser z kminkiem to ciężko mi zjeść.