Wielkanocny żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem

Wielkanocny żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem

Składniki na danie – Wielkanocny żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem:

  • 150 g boczku wędzonego
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • łyżka chrzanu szczypta majeranku
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki śmietany
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, kminek oraz ziele angielskie i cały kawałek boczku. Gotuj ok. 30 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij z wywaru włoszczyznę i boczek.
  3. Następnie do wywaru dodaj Żurek Knorr i dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej śmietanę, dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz chrzan.
  5. Boczek pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Zupa doskonale smakuje z kromką razowego pieczywa.
Mazurek wielkanocny pomarańczowo – migdałowy +7 innych propozycji

Mazurek wielkanocny pomarańczowo – migdałowy +7 innych propozycji

Mazurek to jedno z tradycyjnych, wielkanocnych dań polskiej kuchni. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole! Sposobów jego przyrządzenia jest całe mnóstwo. Poniżej przedstawiamy kilka smacznych przepisów i inspiracji dekoracyjnych!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  24 marca 2015 12:07

    Już się nie mogę doczekać… z wędzonym boczkiem!

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  24 marca 2015 12:58

    Bardzo podobnie przygotowuje żurek.

    Odpowiedz
  3. martucha180  24 marca 2015 13:22

    Ja bez kminku.

    Odpowiedz
  4. Wusia  24 marca 2015 15:38

    Ja robię na białej kiełbasie i dodaję trochę kwaśnej śmietany, a w święta podaje go w okrągłym chlebie.

    Odpowiedz
  5. Gocha  24 marca 2015 17:54

    uwielbiam żurek. nienawidzę chrzanu.

    Odpowiedz
  6. Ewelina  24 marca 2015 21:42

    wole bez pietruszki….

    Odpowiedz
  7. Anita  25 marca 2015 15:21

    nie lubię żurku 🙂

    Odpowiedz
  8. Kmakolagwa  25 marca 2015 17:14

    Bardzo fajny przepis. Fajnie wypróbować coś nowego na nadchodzące święta.

    Odpowiedz
  9. marcia7  31 marca 2015 16:34

    musi być rewelacyjne

    Odpowiedz
  10. efffciaa  11 października 2016 15:28

    Bardzo lubię żurek , ale nie cierpię kminku , więc ten przepis zdecydowanie nie jest dla mnie 🙂 Chociaż w wersji bez kminkowej bardzo chętnie go mogę zrobić 🙂

    Odpowiedz
  11. ewalub  17 marca 2017 09:46

    Kminku nie lubię, bez niego jest pysznie.

    Odpowiedz
    • Joanna007  17 marca 2017 10:43

      A ja lubię kminek 🙂 „Must have” wśród przypraw w mojej kuchni 😉 Tylko żeby nie przesadzić z jego ilością w potrawie bo np żółty ser z kminkiem to ciężko mi zjeść.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany