Redakcja, 1 sierpnia 2020
Wielkanocny żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem
Składniki na danie – Wielkanocny żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem:
- 150 g boczku wędzonego
- pół pęczka włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka kminku
- łyżka chrzanu szczypta majeranku
- 1,5 l wody
- 3 łyżki śmietany
- Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, kminek oraz ziele angielskie i cały kawałek boczku. Gotuj ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij z wywaru włoszczyznę i boczek.
- Następnie do wywaru dodaj Żurek Knorr i dokładnie wymieszaj.
- Wlej śmietanę, dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz chrzan.
- Boczek pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Zupa doskonale smakuje z kromką razowego pieczywa.