Wielkanocny schab pachnący majerankiem

Receptura na Wielkanocny schab pachnący majerankiem autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr

Wielkanocny schab

ilość porcji: 4
czas przygotowania: 1 h

Składniki:

woda – 200 mililitrów
musztarda – 2 łyżki
Sos borowikowy Knorr – 1 opakowanie
ząbki czosnku – 2 sztuki
śmietana – 200 mililitrów
olej – 1 łyżka

Przygotowanie:

1. Przygotuj składniki marynaty: w miseczce połącz olej z majerankiem, musztardą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.

2. Oczyszczony schab natrzyj dokładnie marynatą i odstaw mięso do lodówki na co najmniej 2h.

3. Następnie mięso lekko zrumień na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody i piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

4. Po tym czasie odstaw mięso na kolejne 10 minut aby odpoczęło, a powstały podczas pieczenia sos wlej do rondla.

5. Sos borowikowy Knorr połącz z śmietanką.

Rada: Sos, z którym podajemy potrawę, może posłużyć do namalowania wzoru. Używając łyżki, zrób plamki różnej wielkości, np. zaczynając od dużej do najmniejszej. Do namalowania oryginalnych wzorków na talerzu warto wykorzystać płaski pędzelek. Musi być koniecznie czysty i przeznaczony wyłącznie do zastosowań kulinarnych.

6. Teraz wlej sos do płynu w rondlu i całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pieczony schab podawaj pokrojony w plastry z gotowanymi ziemniakami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (82 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  29 listopada 2016 14:45

    Do przyrządzania schabu zawsze dodaję majeranku – to zdecydowanie podnosi jego smak i nadaje mu niesamowity aromat . Generalnie bez tej przyprawy nie mogę się obejść w kuchni .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany