Wielkanocny schab pachnący majerankiem
Receptura na Wielkanocny schab pachnący majerankiem autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 1 h
Składniki:
woda – 200 mililitrów
musztarda – 2 łyżki
Sos borowikowy Knorr – 1 opakowanie
ząbki czosnku – 2 sztuki
śmietana – 200 mililitrów
olej – 1 łyżka
Przygotowanie:
1. Przygotuj składniki marynaty: w miseczce połącz olej z majerankiem, musztardą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.
2. Oczyszczony schab natrzyj dokładnie marynatą i odstaw mięso do lodówki na co najmniej 2h.
3. Następnie mięso lekko zrumień na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody i piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
4. Po tym czasie odstaw mięso na kolejne 10 minut aby odpoczęło, a powstały podczas pieczenia sos wlej do rondla.
5. Sos borowikowy Knorr połącz z śmietanką.
Rada: Sos, z którym podajemy potrawę, może posłużyć do namalowania wzoru. Używając łyżki, zrób plamki różnej wielkości, np. zaczynając od dużej do najmniejszej. Do namalowania oryginalnych wzorków na talerzu warto wykorzystać płaski pędzelek. Musi być koniecznie czysty i przeznaczony wyłącznie do zastosowań kulinarnych.
6. Teraz wlej sos do płynu w rondlu i całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pieczony schab podawaj pokrojony w plastry z gotowanymi ziemniakami.