Wielkanocne pisanki, kraszanki i inne dekoracje jajek. Najlepsze pomysły!
Czym się różnią pisanki od kraszanek? Jak się robi drapanki, nalepianki i ażurki? Jeśli jesteście ciekawe, zapraszamy do lektury!
Spis treści:
Zwyczaj dekorowania jajek pochodzi z czasów starożytnych. Na ziemiach polskich najstarsze odnalezione tego typu ozdoby datuje się na X wiek. Dawniej symbolizowały jedynie przyrodę budzącą się do życia, dziś zgodnie z tradycją chrześcijańską, są także znakiem nadziei i zmartwychwstania. Rodzajów dekoracji oraz technik zdobienia jaj jest bardzo wiele. W naszym artykule przedstawiamy najpopularniejsze z nich. Oto wielkanocne pisanki, kraszanki i inne dekoracje jajek! Specjalnie dla Was zebrałyśmy najlepsze pomysły – prawdziwe ozdoby wielkanocne Twojego stołu.
Wielkanocne pisanki: symbolika
Jajka wielkanocne są symbolem nowego życia oraz odrodzenia. Mają oznaczać nowy początek, nadzieję, radość i dlatego są malowane często na jasne, wesołe kolory. Każda barwa ma swoje znaczenie. Przykładowo: czerwony symbolizuje zwycięstwo Chrystusa, zielony oraz żółty – radość, nadzieję, a brązowy – ziemię.
Wielkanocne pisanki: tradycyjne techniki zdobienia
Pisanki, kraszanki i inne zdobione jajka są piękną dekoracją stołu wielkanocnego i świątecznego koszyczka. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze, tradycyjne techniki zdobienia jajek.
Wielkanocne Pisanki
Pisanki to jajka pokryte woskowym wzorem. Zdobienie nanoszone jest na skorupkę gorącym, roztopionym woskiem. Następnie jajko gotuje się w wywarze z naturalnych barwników. Podczas gotowania wosk ulega wytopieniu, ale miejsca wcześniej nim pokryte, nie barwią się. Dawniej do nanoszenia wzorów (pisania) używano szpilek, słomek i drewienek. Dziś ich nazwą określamy wszystkie dekorowane jajka wielkanocne.
Wielkanocne Drapanki
Drapanki powstają przez drapanie ostrym narzędziem zewnętrznej, barwionej powłoki jajka. Technika spotykana jest bardzo często w Polsce oraz Austrii.
Wielkanocne Oklejanki
Oklejanki zdobi się sitowiem, skrawkami błyszczącego papieru, ziarnami, płatkami kwiatów, tkanin, nicią, koralikami, włóczką wełnianą.
Wielkanocne Nalepianki
Nalepianki powstają przez ozdabianie skorupki jajka różnobarwnymi wycinankami. Dawniej były popularne zwłaszcza w dawnym województwie krakowskim.
Wielkanocne Ażurki
Ażurki wykonywane są z wydmuszek różnych jaj. Technika polega na nawiercaniu w skorupce otworów przy pomocy wiertarki i malutkiego wiertła. Wydmuszka z nawierconymi wzorami malowana jest najczęściej akrylową farbą.
Wielknocne Kraszanki
Kraszanki (malowanki, byczki) powstają przez gotowanie jajka w wywarze barwnym uzyskiwanym z naturalnych (łupiny cebuli, sok z buraka, płatki nagietka, kurkuma, owoce tarniny, trawa) lub sztucznych barwników. Farbuje się je na jednokolorowo, bez wzoru.
Wielkanocne pisanki: inne metody ozdabiania jajek
Wśród nowszych technik zdobienia jajek można znaleźć m.in. szydełkowanie, naklejanie wzorów, zdobienie cekinami i koralikami, qulling, malowanie foliopisakami oraz oklejanie makaronem.
Jak zdobicie wielkanocne jajka? Jaki sposób dekoracji lubicie najbardziej?