Wielkanocne menu – pysznie, prosto i bezstresowo

Szefowie kuchni Knorr postanowili podzielić się swoimi radami i zaproponować proste przepisy na święta!

Mimo że coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i szukamy nowych smaków, to są pewne okazje, gdy innowacyjne pomysły schodzą na dalszy plan, a na stołach muszą pojawić się tradycyjne polskie potrawy. Jedną z takich okazji jest Wielkanoc. Te świąteczne dania nigdy się nie nudzą – może dlatego, że czeka się na nie z utęsknieniem przez cały rok.

Wielkanoc

Z jednej strony – pyszne świąteczne menu, na które czeka cała rodzina, z drugiej – presja, jaką czujemy przy okazji świąt, bo przecież dania muszą się udać. Próbować będą nie tylko domownicy, ale również goście. Pracy mnóstwo, zresztą nie tylko w kuchni, a czasu zdecydowanie za mało. Właśnie dlatego szefowie kuchni Knorr postanowili podzielić się swoimi radami i zaproponować prosty przepis na święta! W tym roku przygotujemy wielkanocne menu na spokojnie i bez paniki, a zaoszczędzony czas będzie można poświęcić na wiosenny spacer lub chociażby przymiarki przed lustrem!

Najpierw zupa – to może żurek?

Punktem kulminacyjnym wielkanocnej niedzieli jest obiad, który gromadzi wokół stołu wszystkich domowników. Idealnym wyborem na pierwsze danie będzie żurek – tradycyjna staropolska zupa przygotowywana na bazie zakwasu. Nie znasz receptury na zakwas? A może brakuje Ci czasu na jej wykorzystanie? Spokojnie – pyszną świąteczną zupę możemy przygotować w zaledwie pół godziny.

  1. Zaczynamy od pokrojenia w plastry marchewki i ziemniaków, które następnie gotujemy.
  2. W tym samym czasie przygotowujemy Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.
  3. Następnie kroimy boczek i dodajemy do żurku, wrzucamy też ugotowaną marchewkę i ziemniaki.
  4. Gotujemy całość jeszcze 10 minut. Przyprawiamy majerankiem.
  5. Już na talerzach zupę dekorujemy kawałkami jajka i posiekaną natką pietruszki.

Ten prosty przepis na Żurek wielkanocny to gwarancja smaku, a łatwość przygotowania zupy – bezcenna.

Zurek wielkanocny (2)

Drugie danie – schab pieczony, w świątecznym sosie

Propozycja na danie główne to Schab pieczony w sosie żurawinowym. Brzmi świetnie, jeszcze lepiej smakuje. Oto szczegóły przygotowania:

  1. Rozpoczynamy od natarcia schabu ulubionymi przyprawami: majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem oraz musztardą.
  2. Następnie obsmażamy mięso na tyle, żeby się zarumieniło.
  3. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego, wlewamy szklankę wody, wkładamy margarynę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 30 minut.
  4. Podczas pieczenia powstaje sos – przelewamy go do rondelka i dodajemy do niego Sos do pieczeni ciemny Knorr wymieszany ze szklanką wody.
  5. Na koniec, aby dopełnić dzieła, dodajemy żurawinę ze słoika oraz łyżkę śmietany.
  6. Całość gotujemy do momentu, aż zgęstnieje.

Kucharze Knorr polecają schab podawać na ciepło np. z ziemniakami, ale można go też potraktować jako dodatek do pieczywa na zimno – pokrojony w plastry, oczywiście z sosem żurawinowym. Podczas gdy schab piecze się w piekarniku, możemy zająć się kolejnymi świątecznymi obowiązkami.

Schab pieczony w sosie zurawinowym

Sałatka na świątecznym stole? Obowiązkowo!

Znamy tyle przepisów na sałatki – pytanie, który z nich wybrać na Wielkanoc? Proponujemy prawdziwie odświętne wydanie, a mianowicie Świąteczną sałatkę z indykiem. Jak ją zrobić?

  1. Gotujemy 5 jajek, 4 z nich kroimy, jedno zostawiamy do dekoracji.
  2. Nacieramy piersi z indyka Przyprawą do mięs Knorr. Dzięki niej mięso będzie wspaniale przyprawione, bardzo aromatyczne.
  3. Skrapiamy je oliwą z oliwek, a następnie owijamy ciasno folią aluminiową.
  4. Pieczemy piersi w temperaturze 160 stopni przez 35 minut.
  5. Po wystudzeniu kroimy w kostkę.
  6. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami: ananasem, szynką, serem żółtym.
  7. Teraz czas na sos – majonez mieszamy z sokiem z cytryny oraz curry, by urozmaicić smak sosu. Łączymy składniki z sosem i doprawiamy do smaku.

Gotowe! Aby sałatka przyciągała wzrok gości, możemy ją udekorować szczypiorkiem oraz wcześniej ugotowanym jajkiem.

Swiateczna salatka z indykiem

Tymbaliki z kurczaka – na świąteczne śniadanie, na przystawkę lub na kolację

Pod tą tajemniczą dla niektórych nazwą kryją się nasze ulubione galaretki z mięsem i warzywami. Kucharze Knorr opowiadają, jak w szybki i prosty sposób przyrządzić je tak, jak robiły to nasze mamy i babcie.

  1. Zaczynamy od zagotowania w wodzie mięsa z kurczaka oraz warzyw: marchewki, selera, pietruszki, zielonego groszku. Doprowadzamy wywar do wrzenia, a następnie zbieramy wierzchni osad.
  2. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarna czarnego pieprzu oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr.
  3. Gotujemy bulion, następnie przecedzamy.
  4. Mięso i marchewkę siekamy w kostkę.
  5. Dodajemy do wywaru roztrzepane białka jajek, całość gotujemy i przecedzamy przez gazę.
  6. Następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
  7. Do wcześniej przygotowanych foremek wrzucamy pokrojoną marchewkę, mięso oraz groszek. Zalewamy wywarem, po czym odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Gotowe galaretki podajemy z kawałkiem cytryny.

Powyższe przepisy na Wielkanoc są polecane przez szefów kuchni Knorr w ramach „Prostego przepisu na święta”, będącego częścią programu kulinarnego „Prosty przepis na dziś!”.

Tymbaliki z kurczaka

Garść porad na tzw. wszelki wypadek

Gdy zbliża się Wielkanoc, warto mieć dobry plan działania i pakiet smacznych, sprawdzonych przepisów, których przygotowanie będzie przyjemnością, a nie stresującym obowiązkiem. Gdy jednak zdarzy nam się popełnić błąd, nie panikujmy. Oto kilka rad szefa kuchni Knorr Piotra Murawskiego na typowe wielkanocne problemy:

  • Przesolony żurek? Da się go uratować! Wystarczy rozcieńczyć go do pożądanego smaku, a w tym celu użyć wody, śmietany lub wywaru z warzyw niezawierającego soli.
  • Czy jest jakiś sposób, aby pieczone mięso nie wyschło i można go było podawać na drugi dzień? Pieczone mięso bez żadnych problemów zachowa swoją świeżość przez kilka dni, jeśli po upieczeniu umieścimy je w plastikowym pojemniczku lub po prostu zawiniemy w folię aluminiową. Drugi, znany z dawien dawna sposób, to przechowywanie mięsa w tłuszczu. Oczywiście musi to być na tyle duża ilość tłuszczu, by pokrył on całą jego powierzchnię. Tak chronione mięso można bez utraty jakości przechowywać nawet do tygodnia.
  • Jak zaplanować przyrządzanie wielkanocnych potraw – które zrobić najwcześniej, bo nic nie stracą na jakości i dotrwają do świąt, a które najpóźniej, bo koniecznie muszą być świeże?Należy zacząć od zamarynowania mięsa i przygotowania sałatek, ale wstrzymując się z ich dokańczaniem. Wcześniej można też ugotować żurek. Ostatniego dnia powinno się piec ciasta, mięsa i kończyć pozostałe potrawy. Na końcu przygotowań należy zająć się rybami, o ile takowe są w menu.

Smacznej Wielkanocy!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,46 z 5)
loading... zapisuję głos...