Wielkanocna zupa neapolitańska – Minestra di Pasqua

Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”, od dwudziestu lat serwującej dania kuchni włoskiej, prezentuje przepis na: Wielkanocna zupa neapolitańska – Minestra di Pasqua tradycyjne włoskie danie wielkanocne.Zupa neapolitanska - Minestra di Pasqua

Składniki na: Wielkanocna zupa neapolitańska – Minestra di Pasqua

300 g udka  z kurczaka

450 g pręgi wołowej

325 g żeberek wieprzowych

250 g marchwi

3 ząbki czosnku

150 g salami neapolitańskiego

Świeże pietruszka i tymianek

Majeranek

Gałązka rozmarynu

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 średniej wielkości cebula

1,5 litra wody

200 g karczochów

300 g kapusty włoskiej

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

 

Przygotowanie:

Mięso zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Następnie dodać marchew, czosnek, pietruszkę, majeranek, tymianek i rozmaryn. Po 40 minutach wyjąć mięso z wywaru i oddzielić od kości. Odłożyć na bok. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć  na łyżce oliwy. Dodać przecier pomidorowy, salami pokrojone w cienkie paski i karczochy. Dołożyć wszystko do wywaru wraz z mięsem i pokrojoną kapustą włoską. Dolać 1/2 szklanki wina i gotować przez 15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Podawać z grzanką lub grillowaną polentą.


 


 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (155 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. aniulita  3 kwietnia 2012 08:18

    Przepisy wydają się wspaniałe! Oprócz polenty proponowanej do pierwszego dania – dla mnie jest nie do przełknięcia 🙂
    Kuchnia włoska ma wiele wspaniałych potraw które zwojowały mój żołądek. Muszę wypróbować i te, choć niektóre składniki będą musiały poszukać dublerów – nie sądzę by udało się u nas gdzieś dostać neapolitańskie salami 🙂

    Odpowiedz
  2. MariannaKlos  3 kwietnia 2012 20:26

    Świetny artykuł, uwielbiam włoskie jedzenie, na pewno skorzystam z przepisów 😉

    Odpowiedz
  3. marcia7  31 marca 2015 16:24

    Fajnie urozmaicić polskie smaki

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  2 kwietnia 2015 19:56

    Bardzo efektywne przepisy.

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  7 kwietnia 2017 07:59

    No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany