Wielkanocna sałatka z pieczarkami i jajkami
Prota receptura na wielkanocną sałatkę z pieczarkami i jajkami autorstwa Piotra Murawskiego. Danie z pewnością zagości na waszym świątecznym stole tuż obok kolorowych mazurków czy wielkanocnego żurku.
Jeśli szukasz bardziej dietetycznego pomysłu na jajka – oto nasza propozycja:
czas przygotowania: 1/2h
ilość porcji: 7-9
Składniki:
8 jaj
100 g pieczarek
1 Bulionetka Domowa warzywna Knorr
100 g sera żółtego, najlepiej typu gouda
100 g groszku zielonego
1 łyżka majonezu
1 pęczek szczypiorku
15 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Podobnie jak jajka pokrój żółty ser.
3. Oczyść pieczarki, następnie pokrój w paski i sparz w gorącej wodzie. Nie musisz ich obierać.
4. Umyj i poszatkuj szczypiorek.
5. Do Bulionetki Knorr dodaj dwie łyżki gorącej wody i wymieszaj, a następnie połącz z jogurtem, majonezem oraz dopraw sos do smaku.
6. Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Rada: Jaja na twardo gotujemy od 5 do 7 minut, wrzucając je do gotującej się wody. Po 5 minutach zarówno żółtko, jak i białko będzie ścięte. Dla pewności proces ten możemy wydłużyć o kolejne 2 minuty. Dłuższe gotowanie spowoduje, że wokół żółtka wytrąci się zielona otoczka, która nie wygląda apetycznie.