Wielkanocna rolada z boczku

Receptura na Wielkanocna rolada z boczku autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr

Wielkanocna rolada z boczku

ilość porcji: 8
czas przygotowania: 1h

Składniki:

około 1 kg surowego boczku
3 łyżeczki Naturalnej przyprawy do mięs Knorr
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka majeranku suszonego
około 20 mililitrów oliwy

Przygotowanie:

1. Umyty i osuszony boczek przetnij wzdłuż dłuższego boku, nie docinając go do końca.

2. Natrzyj mięso przyprawą Knorr z obu stron.

3. Wymieszaj musztardę z oliwą, połową majeranku i sprasowanym czosnkiem.

4. Tak przygotowaną marynatą posmaruj jedną stronę boczku i zwiń do wewnątrz. Oprósz boczek majerankiem i zawiń w folię aluminiową. Obsmaż na patelni z dwóch stron.

Rada: Rolada będzie smakować wybornie podawana na święta z takimi dodatkami jak chrzan, ćwikła czy żurawina.

5. Boczek piecz owinięty około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Dopiero gdy boczek ostygnie, odwiń folię.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (95 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. stokrotkapolna  7 kwietnia 2017 08:42

    Z boczku niestety zrezygnowałam. Są inne mięska , z których można przyrządzić świetne dania. No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany