Wielkanocna rolada z boczku
Receptura na Wielkanocna rolada z boczku autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 1h
Składniki:
około 1 kg surowego boczku
3 łyżeczki Naturalnej przyprawy do mięs Knorr
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka majeranku suszonego
około 20 mililitrów oliwy
Przygotowanie:
1. Umyty i osuszony boczek przetnij wzdłuż dłuższego boku, nie docinając go do końca.
2. Natrzyj mięso przyprawą Knorr z obu stron.
3. Wymieszaj musztardę z oliwą, połową majeranku i sprasowanym czosnkiem.
4. Tak przygotowaną marynatą posmaruj jedną stronę boczku i zwiń do wewnątrz. Oprósz boczek majerankiem i zawiń w folię aluminiową. Obsmaż na patelni z dwóch stron.
Rada: Rolada będzie smakować wybornie podawana na święta z takimi dodatkami jak chrzan, ćwikła czy żurawina.
5. Boczek piecz owinięty około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Dopiero gdy boczek ostygnie, odwiń folię.