Wielkanocna Pascha z bakaliami

Święta Wielkiej Nocy skłaniają do refleksji, to czas odrodzenia i radości. Kolorowe pisanki, bazie, żonkile i mazurki już niebawem pojawią się na naszych stołach by zachwycać smakiem i zapachem. Wśród tradycyjnych potraw Wielkanocnych nie może zabraknąć Paschy, która symbolizuje bogactwo i dobrobyt. Oto przepis na przepyszną Paschę Wielkanocną z bakaliami. Puszysty twarożek o delikatnym śmietankowym smaku zachwyci nie jednego smakosza sernikowych słodkości. Smacznego!

  Pascha z bakaliami_DSC41381

Pascha z bakaliami

 

  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki płatków migdałowych plus do dekoracji
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo twarożek, dodać bakalie (wcześniej można je namoczyć), wymieszać i przełożyć masę do wyłożonych gazą miseczek (lub jednej większej, ale ładniej prezentują się małe paschy). Wstawić na kilka godzin do lodówki, podawać udekorowane płatkami migdałów.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (139 głosów, średnia: 4,84 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  24 lutego 2016 09:49

    W zeszłym roku sąsiadka, grekokatoliczka, piekła w moim piekarniku mięso i ciasta wielkanocne (wysiadł jej piekarnik). Miałam okazję zobaczyć, jak wygląda prawdziwa pascha.
    Ta wygląda zupełnie inaczej.

    Odpowiedz
    • Żanett  24 lutego 2016 15:17

      Ja też takiej nie widziałam 🙂

      Odpowiedz
  2. efffciaa  24 lutego 2016 13:26

    Wprawdzie do Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało , ale zawsze warto poczytać i być może wcześniej wypróbować jakieś fajne przepisy , żeby potem nie było niespodzianki jak się zrobi potrawę a ona nie wyjdzie .

    Odpowiedz
  3. nungal  24 lutego 2016 13:51

    Szkoda, że w moim regionie nie przygotowuje się takich dań, bo prezentuje się całkiem apetycznie. Ciekawe ilu jeszcze tradycyjnych wielkanocnych potraw nie będzie mi dane spróbować bo o nich nigdy nie usłyszę…

    Odpowiedz
  4. martus2833  24 lutego 2016 15:18

    W moim regionie nie przygotowuje się paschy; sama próbowałam zrobić kiedyś ten deser.Niestety okazał się kompletną klapą.

    Odpowiedz
  5. Wusia  24 lutego 2016 18:29

    Uważam ,że bez względu na region można wzbogacać swoją kuchnię.U mojej mamy też nie podawano paschy , ale ja robię ten deser .Jest bardzo sycący ,ale łatwy w przygotowaniu i dzieci za nim przepadają.

    Odpowiedz
  6. Melrose  24 lutego 2016 18:52

    Przyznam się, że nigdy nie jadłam paschy. Wygląda smakowicie i aż się zdziwiłam, że jest tak łatwa w przygotowaniu, do tego nie potrzeba wiele składników. Muszę wypróbować w najbliższe święta 😉

    Odpowiedz
  7. raczek  24 lutego 2016 21:38

    Pascha wygląda całkiem apetycznie, przepis łatwy, warto więc wypróbować, do Wielkanocy trochę zostało więc można sobie „przećwiczyć” aby potem było wszystko na 102 🙂

    Odpowiedz
  8. Aneta  25 lutego 2016 14:35

    To również musi być bardzo apetyczne, jeszcze nie jadłam paschy 🙂

    Odpowiedz
  9. Patriszia  25 lutego 2016 20:37

    Niestety nie miałam okazji spróbować paschy, a szkoda bo wygląda bardzo smacznie. Wygląda na łatwą w przygotowaniu, więc kiedyś wypróbuję ten przepis 🙂 Pominę jedynie rodzynki. Nie przepadam za nimi w ciastach i deserach, za to same, osobno bardzo lubię 😉

    Odpowiedz
  10. bbo  26 lutego 2016 18:32

    Ja nie znam tego dania. Słyszeć słyszałam, ale tej tradycji nie ma w moim domu. Nie potrafię więc potwierdzić czy ta z przepisu powyżej jest tradycyjną czy nieco nowocześniejszą wersją.

    Odpowiedz
  11. lilkawodna  27 marca 2016 17:05

    Nigdy nie jadłam paschy. Sama bym się nie odważył zrobić ale bardzo chętnie bym spróbowała takiej przyzadzonej przez kogoś innego. Tym bardziej że wyglądają na pyszne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany