Wielkanocna Pascha z bakaliami

Święta Wielkiej Nocy skłaniają do refleksji, to czas odrodzenia i radości. Kolorowe pisanki, bazie, żonkile i mazurki już niebawem pojawią się na naszych stołach by zachwycać smakiem i zapachem. Wśród tradycyjnych potraw Wielkanocnych nie może zabraknąć Paschy, która symbolizuje bogactwo i dobrobyt. Oto przepis na przepyszną Paschę Wielkanocną z bakaliami. Puszysty twarożek o delikatnym śmietankowym smaku zachwyci nie jednego smakosza sernikowych słodkości. Smacznego!

  Pascha z bakaliami_DSC41381

Pascha z bakaliami

 

  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki płatków migdałowych plus do dekoracji
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo twarożek, dodać bakalie (wcześniej można je namoczyć), wymieszać i przełożyć masę do wyłożonych gazą miseczek (lub jednej większej, ale ładniej prezentują się małe paschy). Wstawić na kilka godzin do lodówki, podawać udekorowane płatkami migdałów.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (144 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  24 lutego 2016 09:49

    W zeszłym roku sąsiadka, grekokatoliczka, piekła w moim piekarniku mięso i ciasta wielkanocne (wysiadł jej piekarnik). Miałam okazję zobaczyć, jak wygląda prawdziwa pascha.
    Ta wygląda zupełnie inaczej.

    Odpowiedz
    • Żanett  24 lutego 2016 15:17

      Ja też takiej nie widziałam 🙂

      Odpowiedz
  2. efffciaa  24 lutego 2016 13:26

    Wprawdzie do Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało , ale zawsze warto poczytać i być może wcześniej wypróbować jakieś fajne przepisy , żeby potem nie było niespodzianki jak się zrobi potrawę a ona nie wyjdzie .

    Odpowiedz
  3. nungal  24 lutego 2016 13:51

    Szkoda, że w moim regionie nie przygotowuje się takich dań, bo prezentuje się całkiem apetycznie. Ciekawe ilu jeszcze tradycyjnych wielkanocnych potraw nie będzie mi dane spróbować bo o nich nigdy nie usłyszę…

    Odpowiedz
  4. martus2833  24 lutego 2016 15:18

    W moim regionie nie przygotowuje się paschy; sama próbowałam zrobić kiedyś ten deser.Niestety okazał się kompletną klapą.

    Odpowiedz
  5. Wusia  24 lutego 2016 18:29

    Uważam ,że bez względu na region można wzbogacać swoją kuchnię.U mojej mamy też nie podawano paschy , ale ja robię ten deser .Jest bardzo sycący ,ale łatwy w przygotowaniu i dzieci za nim przepadają.

    Odpowiedz
  6. Melrose  24 lutego 2016 18:52

    Przyznam się, że nigdy nie jadłam paschy. Wygląda smakowicie i aż się zdziwiłam, że jest tak łatwa w przygotowaniu, do tego nie potrzeba wiele składników. Muszę wypróbować w najbliższe święta 😉

    Odpowiedz
  7. raczek  24 lutego 2016 21:38

    Pascha wygląda całkiem apetycznie, przepis łatwy, warto więc wypróbować, do Wielkanocy trochę zostało więc można sobie „przećwiczyć” aby potem było wszystko na 102 🙂

    Odpowiedz
  8. Aneta  25 lutego 2016 14:35

    To również musi być bardzo apetyczne, jeszcze nie jadłam paschy 🙂

    Odpowiedz
  9. Patriszia  25 lutego 2016 20:37

    Niestety nie miałam okazji spróbować paschy, a szkoda bo wygląda bardzo smacznie. Wygląda na łatwą w przygotowaniu, więc kiedyś wypróbuję ten przepis 🙂 Pominę jedynie rodzynki. Nie przepadam za nimi w ciastach i deserach, za to same, osobno bardzo lubię 😉

    Odpowiedz
  10. bbo  26 lutego 2016 18:32

    Ja nie znam tego dania. Słyszeć słyszałam, ale tej tradycji nie ma w moim domu. Nie potrafię więc potwierdzić czy ta z przepisu powyżej jest tradycyjną czy nieco nowocześniejszą wersją.

    Odpowiedz
  11. lilkawodna  27 marca 2016 17:05

    Nigdy nie jadłam paschy. Sama bym się nie odważył zrobić ale bardzo chętnie bym spróbowała takiej przyzadzonej przez kogoś innego. Tym bardziej że wyglądają na pyszne.

    Odpowiedz
  12. Skosa Sandra  9 kwietnia 2020 17:27

    U mnie w domu nigdy nie przygotowywało się paschy i ja również nigdy jej nie robię. Wolę inne słodkości na Święta.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany