Wielkanocna Pascha z bakaliami

Święta Wielkiej Nocy skłaniają do refleksji, to czas odrodzenia i radości. Kolorowe pisanki, bazie, żonkile i mazurki już niebawem pojawią się na naszych stołach by zachwycać smakiem i zapachem. Wśród tradycyjnych potraw Wielkanocnych nie może zabraknąć Paschy, która symbolizuje bogactwo i dobrobyt. Oto przepis na przepyszną Paschę Wielkanocną z bakaliami. Puszysty twarożek o delikatnym śmietankowym smaku zachwyci nie jednego smakosza sernikowych słodkości. Smacznego!

  Pascha z bakaliami_DSC41381

Pascha z bakaliami

 

  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki płatków migdałowych plus do dekoracji
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo twarożek, dodać bakalie (wcześniej można je namoczyć), wymieszać i przełożyć masę do wyłożonych gazą miseczek (lub jednej większej, ale ładniej prezentują się małe paschy). Wstawić na kilka godzin do lodówki, podawać udekorowane płatkami migdałów.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (193 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...