Przepisy na Babkę Wielkanocną – 12 sprawdzonych receptur i pomysły dekoracyjne

Babki są jednymi z najstarszych ciast wypiekanych na Wielkanoc i dzielą się na wiele rodzajów. Według tradycji ciasto nie może być kupione, tylko przygotowane własnoręcznie, gdyż obecność tego wypieku na świątecznym stole zapewnia domownikom pomyślność. W związku z tym zebrałyśmy dla Was najlepsze przepisy na wielkanocne baby!

Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga czasów renesansu i od tego okresu są one stałym elementem przepisów na Wielkanoc. Ciasto słodzone miodem było jednym z najstarszych wypieków cukierniczych przyrządzanych na obszarach Polski. Dawniej pieczenie bab wiązało się z licznymi rytuałami. W trakcie przygotowywania słodkości w pobliżu nie mógł pojawić się żaden mężczyzna, przyglądano się też temu, jak rośnie ciasto. Każdej pani domu zależało na udanej babce, bo wyrośnięta i piękna zapowiadała powodzenie całej rodziny. Dziś ciasto dalej jest bardzo popularne. Wielkanocna babka zajmuje ważne miejsce na świątecznym stole – tuż obok udanych serników wielkanocnych, dlatego też przedstawiamy kilka przepisów na to smaczne ciasto!

babka-wielkanocna

Udekorowana babka gotowa do podania – fot. Justyna P.

Wielkanocna babka – sprawdzone przepisy

Wielkanocna babka jest prawdziwym sprawdzianem umiejętności. Dlatego w polskich domach receptura na świąteczny wypiek przekazywana jest z matki na córkę, a wokół ciasta krąży wiele przesądów. Według staropolskich zwyczajów z babką należy obchodzić się bardzo delikatnie. Nie lubi ona chłodu, hałasów i zbyt dużego towarzystwa. Duże znaczenie mają jakość składników, proporcje, a nawet tempo mieszania. Poniżej przepisy na najsmaczniejsze babki!

1. Wielkanocna babka tradycyjna

Składniki: 1 kg mąki tortowej (odsypać 1 szklankę i dodać szklankę krupczatki), 60 g świeżych drożdży, 10 żółtek, około pół litra mleka, 20 dag stopionego masła, pół szklanki oleju słonecznikowego, 3 ugotowane ziemniaki, około 200 g cukru pudru, starta skórka z cytrusów, kieliszek alkoholu (np. rum), rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa, pół małej łyżeczki soli 

 Przygotowanie: Zrób rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszaj i zostawi na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrób ciasto, dodając pod koniec wystudzony tłuszcz. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Wylej do niej ciasto (powinno stanowić mniej niż połowę foremki) i zostawi w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 35 minut w temperaturze ok. 160 stopni (do „suchego patyczka”). 

2. Babka czekoladowa na winie (przepis użytkowniczki arancia)

Składniki: 25 dag masła, 25 dag cukru, 25 dag mąki, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka kakao, łyżeczka cynamonu, łyżeczka cukru waniliowego, 125 ml czerwonego wina, 10 g czekolady gorzkiej

Masło utrzyj z cukrami. Ucierając dodaj po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamon, wino, a na końcu pokrojoną w kostkę czekoladę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Gotową masę wylej do natłuszczonej formy. Piecz 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu babkę można udekorować cukrem pudrem, czekoladą lub polać lukrem.

3. Prosta babka cytrynowa na kisielu

Składniki: 250 g margaryny (1 kostka), 6 jajek, 1 szklanka cukru, 4 kisiele cytrynowe bez cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka octu, 1/2 olejku cytrynowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Przygotowanie: Margarynę utrzyj na puch razem z cukrem. Dodawaj po 1 jajku, ciągle miksując. Przesiej mąki, kisiele, proszek do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajecznej. Zmiksuj całość na gładką masę, dodaj olej, olejek i ocet, ponownie zmiksuj. Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypaną bułką tartą formy na babkę z kominkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

4. Babka gluten free (bezglutenowa)

Składniki: 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 5 jaj, 250 g miękkiego masła, ¾ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 Przygotowanie: Białka jajek ubij na pianę. Masło utrzyj ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Im dłużej będziesz ucierać, tym delikatniejsze ciasto uzyskasz. Do masy dodawaj po jednym żółtku jajek. Cały czas ucieraj. Do ciasta dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Całość delikatnie połącz. Ciasto na babkę bezglutenową przelej do natłuszczonej formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 50 minut.

5. Czekoladowa babka na jogurcie

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2/3 szklanki ciemnego kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 szklanka oleju,1 szklanka wrzątku, 1 łyżka mąki i łyżka kakao do posypania formy

Przygotowanie: W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Do rondelka wlej olej, wodę i cukier. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wtedy zdejmij z ognia i zmiksuj z jogurtem i jajkami. Płynną masę wlej do suchych składników i wszystko razem zmiksuj. Piekarnik nastaw na 170 stopni C. Formę do babki posmaruj tłuszczem i posyp mąką wymieszaną z kakao. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut. Po ostudzeniu ciasto możesz polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

6. Tutorial naszej czytelniczki – jak upiec babkę wielkanocną – baranek

Dzięki tym poradom z pewnością twoja babka zachwyci wszystkich zebranych przy wielkanocnym stole

7.Wielkanocna babka herbaciana

Coś dla miłośników herbaty Earl Grey

8.Babka piaskowa przepis na dwukolorową babę wielkanocną

Wypróbuj babkę o smaku kakowo – cytrynowym. Ten przepis możesz wykorzystać nie tylko na czas Wielkanocy

9. Wielkanocna babka czekoladowa z migdałami i orzechami

Ciasto na babkę wzbogacamy migdałami i orzechami, a babkę po upieczeniu oblewamy czekoladą. Brzmi zachęcająco? Wypróbuj zatem ten przepis 

10. Babka z kawałkami czekolady i advocaatem

Kolejny przepis to propozycja dla dorosłych;  babka ze słodkim advocatem. 

11. Baba z otrębami owsianymi

Otręby owsiane to modny ostatnio dodatek, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Oto propozycja na babkę z otrębami:

12. Babka cytrynowa

Przepis jednej z naszych czytelniczek – coś dla miłośników cytrusowych smaków

Wielkanocna babka: pomysły na dekorację

Babka wielkanocna zajmuje jedno z najważniejszych miejsc na świątecznym stole, dlatego też powinna nie tylko świetnie smakować, ale też wyglądać. Oto kilka pomysłów, które mogą posłużyć za dekoracyjne inspiracje.

Jakie ciasto króluje na Waszych wielkanocnych stołach?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (269 głosów, średnia: 4,54 z 5)
loading... zapisuję głos...