Wielkanocna babka herbaciana

BABA HERBACIANA

Babka obok mazurków wielkanocnych to obowiązkowy deser na świątecznym stole. Oto jeden z przepisów na to ciasto.

Składniki na deser: Wielkanocna babka herbaciana 

  • – 1,5  filiżanki zaparzonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
  • – 260 g mąki pszennej
  • – 90 g margaryny
  • – 100 g białego cukru w kryształkach
  • – 2 żółtka
  • –  garść migdałów w płatkach
  • –  garść rodzynek sułtańskich
  • –  ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • – 5 kropli aromatu cytrynowego
  • – 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • – szczypta soli

Składniki na lukier:
– pół szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka wody
– sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania: 

Zaparzyć napar z czarnej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London. Następnie namoczyć w nim rodzynki, cały czas podgrzewając. Wyjąć i odsączyć bakalie, a herbatę odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i z żółtkami oraz aromatem cytrynowym i skórką. Do utartej masy powoli dodawać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, sukcesywnie dolewając chłodny napar herbaciany. Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz migdały w płatkach. Masę przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść do przygotowania lukru. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do niego wyciśnięty sok z połówki cytryny i wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Herbacianą babkę polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia.

Polecamy także piaskowa babkę dwukolorową 

Babka piaskowa przepis na dwukolorową babę wielkanocną

Babka piaskowa przepis na dwukolorową babę wielkanocną

Oto babka piaskowa w wersji dwukolorowej babki wielkanocnej z orzechami włoskimi, którą możesz piec nie tylko na święta wielkanocne razem z mazurkami.  Składniki na: dwukolorową babę wielkanocną z orzechami włoskimi 100 g mąki pszennej 250 g

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (202 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  25 marca 2016 14:43

    O takim przepisie jeszcze nie słyszałam , ale pomocne są takie rady na ostatnią chwilę przed świętami – zawsze można zmienić jakąś koncepcję i zrobić coś innego 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  25 marca 2016 15:43

    Wow! Brzmi intrygująco!

    Odpowiedz
  3. Żanett  25 marca 2016 18:49

    W życiu nie jadłam takiej babki 🙂

    Odpowiedz
  4. xtina120  25 marca 2016 23:08

    Naszła mnie ochota aby wypróbować przepis;) Zapowiada się na prawdę ciekawie.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  26 marca 2016 18:18

    Z chęcią kiedyś wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  27 marca 2016 18:18

    I mnie w tym roku na wielkanocnym stole króluje babka tiulowa i cytrynowa. Herbacianej jeszcze nie jadłam ale N pewno kiedyś upiekę. Najpóźniej na święta w przyszłym roku.

    Odpowiedz
  7. Patriszia  27 marca 2016 19:14

    Przyznam że nigdy nie słyszałam o babce herbacianej. Wygląda bardzo smacznie więc całkiem możliwe, że wykorzystam w przyszłym roku, bo uwielbiam babki wielkanocne 🙂

    Odpowiedz
  8. Aneta  28 marca 2016 23:35

    Również nigdy nie jadłam takiej babki 🙂

    Odpowiedz
  9. bbo  29 marca 2016 11:01

    Kupiłam sobie taką foremkę kilka miesięcy temu i od tej pory często robię. Także dla mnie taka babka to już w tej chwili nie tradycja Wielkanocna, ale jak chleb powszedni.

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  30 marca 2016 16:06

    Babka na obrazku jak z obrazka, ciekawy przepis trzeba wypróbować mam nadzieję, że też mi tak wyjdzie jak na zdjęciu. Przepis mnie zaintrygował, chętnie bym skosztowała tego wypieku.

    Odpowiedz
  11. daisy  15 marca 2017 11:17

    Kupiłam już takie foremki, mam już przepis więc muszę zabrać się do zrobienia tych babeczek. Już widzę miny rodziny jak podejmę ich tymi wspaniałościami 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany