Wielkanocna babka herbaciana
Babka obok mazurków wielkanocnych to obowiązkowy deser na świątecznym stole. Oto jeden z przepisów na to ciasto.
Składniki na deser: Wielkanocna babka herbaciana
- – 1,5 filiżanki zaparzonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
- – 260 g mąki pszennej
- – 90 g margaryny
- – 100 g białego cukru w kryształkach
- – 2 żółtka
- – garść migdałów w płatkach
- – garść rodzynek sułtańskich
- – ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- – 5 kropli aromatu cytrynowego
- – 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- – szczypta soli
Składniki na lukier:
– pół szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka wody
– sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Zaparzyć napar z czarnej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London. Następnie namoczyć w nim rodzynki, cały czas podgrzewając. Wyjąć i odsączyć bakalie, a herbatę odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i z żółtkami oraz aromatem cytrynowym i skórką. Do utartej masy powoli dodawać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, sukcesywnie dolewając chłodny napar herbaciany. Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz migdały w płatkach. Masę przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść do przygotowania lukru. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do niego wyciśnięty sok z połówki cytryny i wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Herbacianą babkę polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia.
Polecamy także piaskowa babkę dwukolorową

Babka piaskowa przepis na dwukolorową babę wielkanocną
O takim przepisie jeszcze nie słyszałam , ale pomocne są takie rady na ostatnią chwilę przed świętami – zawsze można zmienić jakąś koncepcję i zrobić coś innego 🙂
Powiem wam , że w końcu wypróbowałam przepis , nawet 2 razy … za pierwszym razem mi opadła i była niejadalna , pewnie za szybką wyjęłam z piekarnika , ale za drugim wyszła … petarda 😉
Wow! Brzmi intrygująco!
W życiu nie jadłam takiej babki 🙂
Naszła mnie ochota aby wypróbować przepis;) Zapowiada się na prawdę ciekawie.
Z chęcią kiedyś wypróbuję ten przepis.
I mnie w tym roku na wielkanocnym stole króluje babka tiulowa i cytrynowa. Herbacianej jeszcze nie jadłam ale N pewno kiedyś upiekę. Najpóźniej na święta w przyszłym roku.
Przyznam że nigdy nie słyszałam o babce herbacianej. Wygląda bardzo smacznie więc całkiem możliwe, że wykorzystam w przyszłym roku, bo uwielbiam babki wielkanocne 🙂
Również nigdy nie jadłam takiej babki 🙂
Kupiłam sobie taką foremkę kilka miesięcy temu i od tej pory często robię. Także dla mnie taka babka to już w tej chwili nie tradycja Wielkanocna, ale jak chleb powszedni.
Babka na obrazku jak z obrazka, ciekawy przepis trzeba wypróbować mam nadzieję, że też mi tak wyjdzie jak na zdjęciu. Przepis mnie zaintrygował, chętnie bym skosztowała tego wypieku.
Kupiłam już takie foremki, mam już przepis więc muszę zabrać się do zrobienia tych babeczek. Już widzę miny rodziny jak podejmę ich tymi wspaniałościami 🙂