Wielkanocna babka herbaciana

BABA HERBACIANA

Babka obok mazurków wielkanocnych to obowiązkowy deser na świątecznym stole. Oto jeden z przepisów na to ciasto.

Składniki na deser: Wielkanocna babka herbaciana 

  • – 1,5  filiżanki zaparzonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
  • – 260 g mąki pszennej
  • – 90 g margaryny
  • – 100 g białego cukru w kryształkach
  • – 2 żółtka
  • –  garść migdałów w płatkach
  • –  garść rodzynek sułtańskich
  • –  ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • – 5 kropli aromatu cytrynowego
  • – 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • – szczypta soli

Składniki na lukier:
– pół szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka wody
– sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania: 

Zaparzyć napar z czarnej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London. Następnie namoczyć w nim rodzynki, cały czas podgrzewając. Wyjąć i odsączyć bakalie, a herbatę odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i z żółtkami oraz aromatem cytrynowym i skórką. Do utartej masy powoli dodawać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, sukcesywnie dolewając chłodny napar herbaciany. Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz migdały w płatkach. Masę przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść do przygotowania lukru. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do niego wyciśnięty sok z połówki cytryny i wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Herbacianą babkę polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia.

Polecamy także piaskowa babkę dwukolorową 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (257 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...