Wielkanocna babka herbaciana
Babka obok mazurków wielkanocnych to obowiązkowy deser na świątecznym stole. Oto jeden z przepisów na to ciasto.
Składniki na deser: Wielkanocna babka herbaciana
- – 1,5 filiżanki zaparzonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
- – 260 g mąki pszennej
- – 90 g margaryny
- – 100 g białego cukru w kryształkach
- – 2 żółtka
- – garść migdałów w płatkach
- – garść rodzynek sułtańskich
- – ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- – 5 kropli aromatu cytrynowego
- – 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- – szczypta soli
Składniki na lukier:
– pół szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka wody
– sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Zaparzyć napar z czarnej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London. Następnie namoczyć w nim rodzynki, cały czas podgrzewając. Wyjąć i odsączyć bakalie, a herbatę odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i z żółtkami oraz aromatem cytrynowym i skórką. Do utartej masy powoli dodawać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, sukcesywnie dolewając chłodny napar herbaciany. Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz migdały w płatkach. Masę przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść do przygotowania lukru. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do niego wyciśnięty sok z połówki cytryny i wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Herbacianą babkę polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia.