Wielkanocna babka czekoladowa z migdałami i orzechami
Poziom trudności dania – Wielkanocna babka czekoladowa z migdałami i orzechami: wyżej średni
Składniki na ciasto- Wielkanocna babka czekoladowa z migdałami i orzechami:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru
- 20 g cukru wanilinowego Delecta
- 1 szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 30 g mąki kukurydzianej
- 30 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 łyżki mleka
- 100 g posiekanych migdałów Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady
- 4 łyżki masła
- Orzechy i migdały do dekoracji
Przygotowanie:
- Masło, cukier waniliowy, cukier puder i sól ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i całość mieszamy.
- Następnie dodajemy suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec wlewamy Całość miksujemy.
- Na końcu siekamy migdały oraz część orzechów i dodajemy je do ciasta. Smarujemy formę o średnicy 20 cm tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki.
- Ciasto najlepiej piec w temp. 180 stopni 40-50 minut. Ostudzone ciasto dobrze jest polać przygotowaną polewą (masło roztopić w garnuszku, dodać pokruszoną czekoladę) i posypać posiekaną resztą migdałów i orzechów.
Oto pomysł na inną babkę z czekoladą

Babka z kawałkami czekolady i advocaatem
Gdy szukasz klasycznego przepisu na pyszną babkę, wypróbuj ten! Jest łatwy, szybki i przyjemny, a babka pyszna.
Komentarze
Wygląda smakowicie, aczkolwiek wolę babki piaskowe lub cytrynowe.
Ta babka krzyczy wprost, że coraz bliżej Święta!
Wygląda bardzo apetycznie.
Ale mi smaka zrobiliście!!!
Przepis w sam raz na święta.
jadłabym!
Wielkanocna babka obowiązkowa na Święta,apetycznie wygląda, jak już patrzę chcę spróbować, pychotka, 🙂
Spróbuję zrobić
Generalnie nie lubię babek wielkanocnych – pewnie dlatego , że większość tradycyjnych przepisów to babki drożdżowe , ale ten przepis przypadł mi do gustu i spróbuję ją zrobić na święta .
Taka baba jest dobra nie tylko na święta
Na pewno będzie czekoladowa