Wielkanoc w wersji light

Niedziela Wielkanocna już w tym tygodniu! Jeśli jeszcze nie rozpoczęłaś kulinarnych przygotowań, to warto się zastanowić, czy w tym roku nie postawić na bardziej dietetyczne wersje znanych, tradycyjnych dań. Polskie święta zazwyczaj równają się suto zastawionymi stołami. Mięsa, pieczenie, jajka w przeróżnej postaci, czy słodkości polewane lukrem są bardzo kaloryczne! Dlatego często odczuwamy po świętach dolegliwości żołądkowe. Wspólnie z trenerem i ekspertem do spraw żywienia, Konradem Gacą przedstawiamy Wam kilka sposobów jak przygotować Wielkanoc w wersji light .

Polecamy również: Na co zwracać uwagę przy kupowaniu jajek ?

barszcz_bialy

Wielkanoc w wersji light – Cholesterol nie taki straszny

Żyjemy w przekonaniu, iż nasycone kwasy tłuszczowe powodują choroby serca przez podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Natomiast jego podwyższony poziom nie stanowi ryzyka w chorobach serca! Cholesterol nie jest naszym wrogiem, a sprzymierzeńcem. Cholesterol jest bardzo ważny przy prawidłowej pracy układu nerwowego, pracy nadnerczy, czy wytwarzaniu witaminy D. Nie jest on również przyczyną miażdżycy. Osoby z niskim poziomem cholesterolu potrafią cierpieć na tą chorobę, a osoby z wysokim poziomem już nie.

Ściany naszych tętnic nie wchłaniają cholesterolu, jeśli mają inne „paliwa” które mogą spożytkować. Dzieje się tak dopiero gdy brakuje nam tlenu i energii. Wtedy to glukoza i inne węglowodany zamieniają się cholesterol, który zatyka ściany naszych tętnic. Cholesterol podawany w doustnie (np. jako jajka wielkanocne) jest przez nas spalany, gdyż jest dla  organizmu źródłem potrzebnej energii i  nie ulega odkładaniu, nawet jeśli mamy jego podwyższony poziom! To cholesterol, który wytwarzamy w organizmie za sprawą węglowodanów jest szkodliwy!

 Lata błędnej praktyki w sprawie cholesterolu i jego wpływu na organizm człowieka przyczyniły się do powstania opinii, w którą uwierzyło mnóstwo ludzi na całym świecie. Przekonanie jest tak silnie zakorzenione w świadomości ludzi, że specjaliści zajmujący się żywieniem mają dużą trudność w wytłumaczeniu, że jednak jest inaczej.

Polecamy również: Wielkanocne, niebezpieczne porządki

Wielkanoc w wersji light – Jedzmy jajka na zdrowie!

Zbliżając się dużymi krokami  Wielkanoc nakłania do obalenia kolejnego mitu. Mowa oczywiście o jajkach!

Niestety od wielu lat utrzymuje się przekonanie, że spożywanie więcej niż 3 jaj tygodniowo prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu, które jest jedną z głównych przyczyn chorób sercowych. Mit ten obalili naukowcy z Chin i Stanów Zjednoczonych, którzy nie znaleźli żadnego związku między częstym spożywaniem jaj, a chorobą niedokrwienną serca. Zatem jaja powinny zajmować szczególne miejsce w naszym jadłospisie, nie tylko od święta. Dlaczego? Oto 4 powody:

  • Jaja zawierają ogromną ilość różnych składników odżywczych – Jajka są niskokaloryczne i zawierają 13 witamin i minerałów. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.
  • W jajku znajduje się białko w najczystszej postaci – Jajko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm.
  • Jajko pomaga zachować zdrową sylwetkę i sprzyja odchudzaniu – Jedno jajo o masie około 60 g to 81 kcal. Wzbogacenie posiłków w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
  • Jajko chroni oczy, serce i inne narządy – Żółtko jaja zawiera luteinę, która poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.

W 2005 roku opracowywane przez Amerykańskie Towarzystwa Naukowe badania zmieniły zasady zdrowego odżywiania i zwiększona została zalecana ilość spożycia jajek. W piramidzie żywieniowej, jaja pojawiły się w grupie produktów polecanych w codziennej diecie.

Wielkanoc w wersji light – Pomysły na dania

Wielkanoc w wersji light – Barszcz biały ze świeżym chrzanem

barszcz_bialySKŁADNIKI:

  • marchewka, 2 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • świeży chrzan tarty, 2 łyżki
  • jajka gotowane na twardo, 2 szt.
  • śmietana 12%, 3 łyżki
  • masło (bez soli), 1/8 kostki
  • sok z cytryny, 4 łyżeczki
  • ziele angielskie, 5 ziaren
  • liść laurowy
  • natka pietruszki, 1 łyżka
  • pieprz, majeranek do smaku
  • pieprz naturalny

WYKONANIE:

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i pietruszkę przekroić na pół. Warzywa włożyć do 1 litra wrzącej wody i ugotować do miękkości. Wyjąć cebulę i pietruszkę. Do wywaru dodać posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny. Gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, następnie połączyć z masłem i śmietaną. Przyprawić do smaku. Ugotowane jajka pokroić, położyć na talerze, zalać barszczem, posypać natką pietruszki.

Wielkanoc w wersji light – Pasztet z zielonej soczewicy

pasztet_z_zielonej_soczewicy

SKŁADNIKI:

  • pietruszka, 1 szt.
  • jajka, 2 szt.
  • drobne otręby, np. owsiane, 6 łyżek
  • oliwa z oliwek, 5 łyżek
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • oregano, 1 łyżeczka
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • pieprz, ok. 0,5 łyżeczki
  • świeża pietruszka, 1 pęczek
  • soczewica zielona, 500 g
  • marchewka, 4 średnie
  • cebula, 2 średnie
  • seler, 1 mały

WYKONANIE:

Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.

 

Wielkanoc w wersji light – Sernik na zimno

sernik_na_zimno_z_bielucha_z_galaretka

SKŁADNIKI:

  • serki naturalne, 6 opakowań (po 150 g)
  • zapach rumowy, pół fiolki
  • stewia w proszku, 4-6 łyżeczek
  • żelatyna, 2/3 opakowania
  • naturalny sok z jagód, czarnej porzeczki lub malin, kilka łyżeczek
  • mleko, 100 ml
  • woda, 3/4 szklanki
  • owoce do dekoracji

WYKONANIE:

Serki (trzymane w ciepłym miejscu) włożyć do miski, dodać aromat rumowy i stewię w proszku, wszystko wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, dodawać rozpuszczoną w mleku żelatynę (2/3 opakowania). Tak przygotowaną masę serową przełożyć do tortownicy i pozostawić do zastygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać sok, dosładzając ewentualnie stewią w proszku. Na zastygniętej masie serowej ułożyć owoce i zalać galaretką.


 

Informacje o ekspercie – KONRAD GACA

Prezes Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości „Fatkillers”, specjalista żywieniowy i trener klasy Master. Wykładowca zdrowia publicznego w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie. Inspirator zmian, przez wielu pacjentów nazywany „chudotwórcą”. Autor bestsellerowych książek „Moje odchudzanie” i „Kuchnia Fit”.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...