Wielkanoc w wersji light
Niedziela Wielkanocna już w tym tygodniu! Jeśli jeszcze nie rozpoczęłaś kulinarnych przygotowań, to warto się zastanowić, czy w tym roku nie postawić na bardziej dietetyczne wersje znanych, tradycyjnych dań. Polskie święta zazwyczaj równają się suto zastawionymi stołami. Mięsa, pieczenie, jajka w przeróżnej postaci, czy słodkości polewane lukrem są bardzo kaloryczne! Dlatego często odczuwamy po świętach dolegliwości żołądkowe. Wspólnie z trenerem i ekspertem do spraw żywienia, Konradem Gacą przedstawiamy Wam kilka sposobów jak przygotować Wielkanoc w wersji light .
Polecamy również: Na co zwracać uwagę przy kupowaniu jajek ?
Wielkanoc w wersji light – Cholesterol nie taki straszny
Żyjemy w przekonaniu, iż nasycone kwasy tłuszczowe powodują choroby serca przez podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Natomiast jego podwyższony poziom nie stanowi ryzyka w chorobach serca! Cholesterol nie jest naszym wrogiem, a sprzymierzeńcem. Cholesterol jest bardzo ważny przy prawidłowej pracy układu nerwowego, pracy nadnerczy, czy wytwarzaniu witaminy D. Nie jest on również przyczyną miażdżycy. Osoby z niskim poziomem cholesterolu potrafią cierpieć na tą chorobę, a osoby z wysokim poziomem już nie.
Ściany naszych tętnic nie wchłaniają cholesterolu, jeśli mają inne „paliwa” które mogą spożytkować. Dzieje się tak dopiero gdy brakuje nam tlenu i energii. Wtedy to glukoza i inne węglowodany zamieniają się cholesterol, który zatyka ściany naszych tętnic. Cholesterol podawany w doustnie (np. jako jajka wielkanocne) jest przez nas spalany, gdyż jest dla organizmu źródłem potrzebnej energii i nie ulega odkładaniu, nawet jeśli mamy jego podwyższony poziom! To cholesterol, który wytwarzamy w organizmie za sprawą węglowodanów jest szkodliwy!
Lata błędnej praktyki w sprawie cholesterolu i jego wpływu na organizm człowieka przyczyniły się do powstania opinii, w którą uwierzyło mnóstwo ludzi na całym świecie. Przekonanie jest tak silnie zakorzenione w świadomości ludzi, że specjaliści zajmujący się żywieniem mają dużą trudność w wytłumaczeniu, że jednak jest inaczej.
Polecamy również: Wielkanocne, niebezpieczne porządki
Wielkanoc w wersji light – Jedzmy jajka na zdrowie!
Zbliżając się dużymi krokami Wielkanoc nakłania do obalenia kolejnego mitu. Mowa oczywiście o jajkach!
Niestety od wielu lat utrzymuje się przekonanie, że spożywanie więcej niż 3 jaj tygodniowo prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu, które jest jedną z głównych przyczyn chorób sercowych. Mit ten obalili naukowcy z Chin i Stanów Zjednoczonych, którzy nie znaleźli żadnego związku między częstym spożywaniem jaj, a chorobą niedokrwienną serca. Zatem jaja powinny zajmować szczególne miejsce w naszym jadłospisie, nie tylko od święta. Dlaczego? Oto 4 powody:
- Jaja zawierają ogromną ilość różnych składników odżywczych – Jajka są niskokaloryczne i zawierają 13 witamin i minerałów. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.
- W jajku znajduje się białko w najczystszej postaci – Jajko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm.
- Jajko pomaga zachować zdrową sylwetkę i sprzyja odchudzaniu – Jedno jajo o masie około 60 g to 81 kcal. Wzbogacenie posiłków w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
- Jajko chroni oczy, serce i inne narządy – Żółtko jaja zawiera luteinę, która poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.
W 2005 roku opracowywane przez Amerykańskie Towarzystwa Naukowe badania zmieniły zasady zdrowego odżywiania i zwiększona została zalecana ilość spożycia jajek. W piramidzie żywieniowej, jaja pojawiły się w grupie produktów polecanych w codziennej diecie.
Wielkanoc w wersji light – Pomysły na dania
Wielkanoc w wersji light – Barszcz biały ze świeżym chrzanem
SKŁADNIKI:
- marchewka, 2 szt.
- pietruszka, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- świeży chrzan tarty, 2 łyżki
- jajka gotowane na twardo, 2 szt.
- śmietana 12%, 3 łyżki
- masło (bez soli), 1/8 kostki
- sok z cytryny, 4 łyżeczki
- ziele angielskie, 5 ziaren
- liść laurowy
- natka pietruszki, 1 łyżka
- pieprz, majeranek do smaku
- pieprz naturalny
WYKONANIE:
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i pietruszkę przekroić na pół. Warzywa włożyć do 1 litra wrzącej wody i ugotować do miękkości. Wyjąć cebulę i pietruszkę. Do wywaru dodać posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny. Gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, następnie połączyć z masłem i śmietaną. Przyprawić do smaku. Ugotowane jajka pokroić, położyć na talerze, zalać barszczem, posypać natką pietruszki.
Wielkanoc w wersji light – Pasztet z zielonej soczewicy
SKŁADNIKI:
- pietruszka, 1 szt.
- jajka, 2 szt.
- drobne otręby, np. owsiane, 6 łyżek
- oliwa z oliwek, 5 łyżek
- majeranek, 1 łyżeczka
- oregano, 1 łyżeczka
- tymianek, 1 łyżeczka
- pieprz, ok. 0,5 łyżeczki
- świeża pietruszka, 1 pęczek
- soczewica zielona, 500 g
- marchewka, 4 średnie
- cebula, 2 średnie
- seler, 1 mały
WYKONANIE:
Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.
Wielkanoc w wersji light – Sernik na zimno
SKŁADNIKI:
- serki naturalne, 6 opakowań (po 150 g)
- zapach rumowy, pół fiolki
- stewia w proszku, 4-6 łyżeczek
- żelatyna, 2/3 opakowania
- naturalny sok z jagód, czarnej porzeczki lub malin, kilka łyżeczek
- mleko, 100 ml
- woda, 3/4 szklanki
- owoce do dekoracji
WYKONANIE:
Serki (trzymane w ciepłym miejscu) włożyć do miski, dodać aromat rumowy i stewię w proszku, wszystko wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, dodawać rozpuszczoną w mleku żelatynę (2/3 opakowania). Tak przygotowaną masę serową przełożyć do tortownicy i pozostawić do zastygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać sok, dosładzając ewentualnie stewią w proszku. Na zastygniętej masie serowej ułożyć owoce i zalać galaretką.
Informacje o ekspercie – KONRAD GACA
Prezes Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości „Fatkillers”, specjalista żywieniowy i trener klasy Master. Wykładowca zdrowia publicznego w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie. Inspirator zmian, przez wielu pacjentów nazywany „chudotwórcą”. Autor bestsellerowych książek „Moje odchudzanie” i „Kuchnia Fit”.