Wielkanoc po włosku – tradycje kulinarne
Spis treści:
Wszyscy znamy polskie tradycje wielkanocne. Warto jednak zaznajomić się z kulinarnymi tradycjami kuchni włoskiej. Ta bogata i wielowiekowa kuchnia oddziaływała na przepisy kulinarne nie tylko Europy, ale i całego globu. A więc, jaka jest Wielkanoc po włosku?
Polecamy również: Kulinarna podróż po regionach Włoch
– Włosi do Świąt Wielkanocnych podchodzą nieco bardziej liberalnie niż do Bożego Narodzenia. Dla wielu z nich jest to czas wyjazdów, zamiast rodzinnego biesiadowania przy stole preferują aktywności na świeżym powietrzu” – mówi Agnieszka Landa – właścicielka restauracji Włoska Knajpa.
– Jednak jak każda narodowość posiadają wielkanocne tradycje, także kulinarne. Niedziela Wielkanocna rozpoczyna się tam obfitym śniadaniem, podczas którego dominują głównie potrawy z jajek. Nie jest to jednak tak jak u nas, najważniejsze danie w ciągu dnia. Niejednokrotnie będąc we Włoszech, niezależnie od regionu doświadczyłam, że to uroczyście podany obiad jest najbardziej wyczekiwanym i symbolicznym posiłkiem przez Włochów. Menu jest zróżnicowane, każdy region posiada swoje typowe wielkanocne potrawy – dodaje.
Włoski stół wielkanocny
Świąteczną ucztę Włosi zaczynają od przystawek na rozbudzenie apetytu. W ich skład wchodzą plasterki salami i jajka na twardo. Następnie podają zupę na bazie kilku rodzajów mięs z dodatkiem nuty białego wina. Jest to Minestra di Pasqua. Danie wywodzi się Neapolu, a jego historia sięga XVIII wieku. Często podaje ją się z tostami natartymi oliwą.
Na drugie danie podają baraninę, cielęcinę lub kozie mięso. Włosi podają je zazwyczaj z rozmarynem i czosnkiem, w towarzystwie młodych ziemniaczków i smażonych karczochów.
Na obiad podaje się także danie o trudnej do wymówienia sycylijskiej nazwie U sciuscieddu. Są to obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą z białek pianą opieka się w piekarniku.
Jedną z najbardziej znanych potraw we Włoszech jest przekładaniec z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.
Podobnie do polskiej tradycji po uroczystym obiedzie nie może zabraknąć deseru i tutaj na stołach pojawia się La Colomba – oryginalny włoski przysmak w kształcie gołębicy. Babka nadziewana jest zazwyczaj czekoladą i bakaliami. Odwołuje się do symbolu pokoju i pochodzi z Pawii. Do ciasta zgodnie z tradycją wkłada się ziarenko bobu, mające gwarantować wszelką pomyślność.
Zobacz też: Karnawałowe tradycje Europy
Włoskie wielkanocne menu jest jak widać niezwykle bogate. Zadbajmy o to, by nasz stół obfitował w jak najwięcej różnorodnych dań, niekoniecznie wykonanych według polskiej receptury. Tegoroczne święta mogą być okazją do skosztowania oryginalnych śródziemnomorskich potraw, którą pozwolą nam poczuć się jak na urlopie w słonecznych Włoszech – mówi Agnieszka Landa.
Jak się Wam podobają kulinarne tradycje we Włoszech? Być może niektóre przepisy warto byłoby wypróbować i na polskich stołach? Nam w szczególności spodobał się pomysł z pulpecikami!