Widzisz białe prążki na piersi z kurczaków. Zastanów się zanim je kupisz!

Naukowcy z portalu  Poultry Science – OXFORD ACADEMIC ogłosili właśnie rezultat badań przeprowadzonych na mięsie kurczaków. Nie zachęca on do zakupów tego mięsa!  Przynajmniej w kilku przypadkach.

źródło zdjęcia: Pathological changes associated with white striping in broiler breast muscles

Naukowcy zauważyli coraz częściej występujące białe prążki na piersiach z kurczaków. Po przebadaniu okazało się, że jest to najprawdopodobniej efekt masowej hodowli tych zwierząt. Niektóre z nich w efekcie intensywnej hodowli są zbyt otyłe a owe prążki świadczą o wysokiej zawartości tłuszczu w mięsie. Jeżeli wybieracie ten rodzaj mięsa drobiowego ze względu na niską zawartość tłuszczu – to jesteście w błędzie. Wg wyników badań mięso z prążkami zawierało ponad 200% tłuszczu więcej, niż mięso bez pasków. Już teraz wiecie na co zwracać uwagę przy zakupie drobiowych piersi.

Link do tekstu: Pathological changes associated with white striping in broiler breast muscles

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (100 głosów, średnia: 4,84 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aromer0209  7 marca 2017 11:53

    Przydatna rada, warto zapamiętać.

    Odpowiedz
  2. martucha180  7 marca 2017 11:55

    Dobrze wiedzieć!

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  7 marca 2017 23:06

    No proszę jakie ciekawe. Nigdy nie łączyłam tych białych pasków z zawartością tłuszczu w tym mięsie. Nawet do głowy by mi nie przyszło, że ma to związek z otyłością kurczaków. Warto sobie to zapamiętać bo przydatna informacja.

    Odpowiedz
  4. Aneta  8 marca 2017 13:59

    Dobrze wiedzieć 🙂

    Odpowiedz
  5. Jaworka  8 marca 2017 15:58

    No i proszę czym oni nas karmią niby jesz chude mięso a tyjesz a potem diety odchudzające i suplementy diety no i koło się zamyka koncerny się bogacą a zwykli zjadacze chleba tracą pieniądze i zdrowie

    Odpowiedz
  6. Wusia  8 marca 2017 20:06

    Teraz będę uważać przy zakupach.

    Odpowiedz
  7. martuska665  9 marca 2017 15:47

    producenci tak kombinują- większa ilość – gorsza jakość.. niestety..

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 12:24

    Nie od dziś wiadomo , że białe prążki na mięsie to jest tłuszcz , ja osobiście wybieram mięso bez tłuszczu , bo mi się nie chce tego wykrawać podczas przyrządzanie potraw 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.