Widzisz białe prążki na piersi z kurczaków. Zastanów się zanim je kupisz!

Naukowcy z portalu  Poultry Science – OXFORD ACADEMIC ogłosili właśnie rezultat badań przeprowadzonych na mięsie kurczaków. Nie zachęca on do zakupów tego mięsa!  Przynajmniej w kilku przypadkach.

źródło zdjęcia: Pathological changes associated with white striping in broiler breast muscles

Naukowcy zauważyli coraz częściej występujące białe prążki na piersiach z kurczaków. Po przebadaniu okazało się, że jest to najprawdopodobniej efekt masowej hodowli tych zwierząt. Niektóre z nich w efekcie intensywnej hodowli są zbyt otyłe a owe prążki świadczą o wysokiej zawartości tłuszczu w mięsie. Jeżeli wybieracie ten rodzaj mięsa drobiowego ze względu na niską zawartość tłuszczu – to jesteście w błędzie. Wg wyników badań mięso z prążkami zawierało ponad 200% tłuszczu więcej, niż mięso bez pasków. Już teraz wiecie na co zwracać uwagę przy zakupie drobiowych piersi.

Link do tekstu: Pathological changes associated with white striping in broiler breast muscles

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (184 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...