Węgierski chłodnik – zupa wiśniowa

wegierska_zupa wiśniowa

Ilość osób: 4-6

Czas przygotowania: 1 godzina (oraz czas na schłodzenie)

Składniki na danie: Węgierska zupa wiśniowa

  • 500 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 1 średnia laska cynamonu (3-3,5 g)
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 10-15 goździków
  • 100 ml czerwonego wina
  • 30 g cukru waniliowego
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 45 g cukru
  • 1 cytryna
  • 20 g mąki

Przygotowanie:

Przygotuj wyciąg z przypraw, dodając do 200 ml zimnej wody cynamon, goździki, ¾ sparzonej skórki z cytryny, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i cukier (10 g). Gotuj powoli, aż zredukuje się do połowy. Odcedź. W międzyczasie doprowadź do wrzenia 1 l wody. Dodaj wiśnie, cukier, 10 g cukru waniliowego, wino i wyciąg z przypraw. Gotuj tylko 3-4 minuty. Podczas gotowania rozmieszaj w 50-100 ml zimnej wody mąkę, aż konsystencja będzie gładka, dodaj kwaśną śmietanę, ponownie wymieszaj i wlej do gotującej się zupy przez drobne sito, aby uniknąć grudek. Dobrze wymieszaj zupę. Doprowadź do wrzenia, mieszając, i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Ściągnij zupę z kuchenki, odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Dodaj pozostałe czerwone wino, ¼ startej skórki z cytryny i 20 g cukru waniliowego. Schłodź do 7-8 °C. Przed podaniem spróbuj i dopraw do smaku cukrem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawaj w chłodnych miseczkach. Na wierzch połóż bitą śmietanę, udekoruj liśćmi mięty lub melisy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...