Węgierski chłodnik – zupa wiśniowa

wegierska_zupa wiśniowa

Ilość osób: 4-6

Czas przygotowania: 1 godzina (oraz czas na schłodzenie)

Składniki na danie: Węgierska zupa wiśniowa

  • 500 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 1 średnia laska cynamonu (3-3,5 g)
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 10-15 goździków
  • 100 ml czerwonego wina
  • 30 g cukru waniliowego
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 45 g cukru
  • 1 cytryna
  • 20 g mąki

Przygotowanie:

Przygotuj wyciąg z przypraw, dodając do 200 ml zimnej wody cynamon, goździki, ¾ sparzonej skórki z cytryny, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i cukier (10 g). Gotuj powoli, aż zredukuje się do połowy. Odcedź. W międzyczasie doprowadź do wrzenia 1 l wody. Dodaj wiśnie, cukier, 10 g cukru waniliowego, wino i wyciąg z przypraw. Gotuj tylko 3-4 minuty. Podczas gotowania rozmieszaj w 50-100 ml zimnej wody mąkę, aż konsystencja będzie gładka, dodaj kwaśną śmietanę, ponownie wymieszaj i wlej do gotującej się zupy przez drobne sito, aby uniknąć grudek. Dobrze wymieszaj zupę. Doprowadź do wrzenia, mieszając, i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Ściągnij zupę z kuchenki, odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Dodaj pozostałe czerwone wino, ¼ startej skórki z cytryny i 20 g cukru waniliowego. Schłodź do 7-8 °C. Przed podaniem spróbuj i dopraw do smaku cukrem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawaj w chłodnych miseczkach. Na wierzch połóż bitą śmietanę, udekoruj liśćmi mięty lub melisy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. monicitia  29 czerwca 2016 18:08

    No niestety chyba by mnie michu z domu wygonił jak bym mu taką zupę na obiad podała:)

    Odpowiedz
  2. macierzanka  29 czerwca 2016 19:56

    Mam na działce wiśnie i miętę ,więc zrobię chłodnik według tego przepisu.

    Odpowiedz
  3. martucha180  29 czerwca 2016 22:04

    Wygląda smakowicie, trochę jak zupa owocowa.

    Odpowiedz
  4. Magdalena.krp  30 czerwca 2016 10:58

    Pysznie wygląda

    Odpowiedz
  5. kasia87g  30 czerwca 2016 12:14

    pięknie wygląda ta zupka, ogólnie nigdy nie jadłam żadnej owocowej zupy, bo u mnie w domu zupa to tylko na kościach i z warzywami, tak tradycyjnie jak większość

    Odpowiedz
  6. Jaworka  1 lipca 2016 08:49

    Uwielbiam zupę owocową i w lecie z owoców sezonowych a szczególnie truskawki i wiśnie robię często ale w prostszym wykonaniu a tutaj ma więcej dodatków a to wino mnie zaintrygowało i muszę wypróbować

    Odpowiedz
  7. Aneta  28 września 2016 13:09

    Ciekawy przepis 🙂 Raczej nie jadam takich zup na słodko, ale w przyszłorocznym sezonie na wiśnie z pewnością wypróbuję ten przepis, może zasmakuję w takich połączeniach 🙂

    Odpowiedz
  8. blogujemytestujemy  20 lutego 2017 13:53

    Nie mogę się doczekać już do lata,kiedy będę mogła zrobić taką zupę wiśniową.Uwielbiam tylko na gorąco

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany