Węgierski chłodnik – zupa wiśniowa
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 godzina (oraz czas na schłodzenie)
Składniki na danie: Węgierska zupa wiśniowa
- 500 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 1 średnia laska cynamonu (3-3,5 g)
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 10-15 goździków
- 100 ml czerwonego wina
- 30 g cukru waniliowego
- 150 g kwaśnej śmietany
- 45 g cukru
- 1 cytryna
- 20 g mąki
Przygotowanie:
Przygotuj wyciąg z przypraw, dodając do 200 ml zimnej wody cynamon, goździki, ¾ sparzonej skórki z cytryny, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i cukier (10 g). Gotuj powoli, aż zredukuje się do połowy. Odcedź. W międzyczasie doprowadź do wrzenia 1 l wody. Dodaj wiśnie, cukier, 10 g cukru waniliowego, wino i wyciąg z przypraw. Gotuj tylko 3-4 minuty. Podczas gotowania rozmieszaj w 50-100 ml zimnej wody mąkę, aż konsystencja będzie gładka, dodaj kwaśną śmietanę, ponownie wymieszaj i wlej do gotującej się zupy przez drobne sito, aby uniknąć grudek. Dobrze wymieszaj zupę. Doprowadź do wrzenia, mieszając, i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Ściągnij zupę z kuchenki, odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Dodaj pozostałe czerwone wino, ¼ startej skórki z cytryny i 20 g cukru waniliowego. Schłodź do 7-8 °C. Przed podaniem spróbuj i dopraw do smaku cukrem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawaj w chłodnych miseczkach. Na wierzch połóż bitą śmietanę, udekoruj liśćmi mięty lub melisy.