Wegetariańskie przekąski w podróży – sprawdź, co ze sobą zabrać!

Oto kilka propozycji bezmięsnych i zdrowych przekąsek, których przyrządzenie nie będzie wymagało wiele czasu. Wegańskie przysmaki – spróbuj!

Chipsy, słodkie batoniki i obiad w przydrożnej restauracji typu fast food. Na myśl o przekąskach w podróży właśnie to przychodzi większości z nas do głowy. Prawda jest jednak taka, że te „przysmaki” to nie tylko bomby kaloryczne, ale też mało wartościowe posiłki niezapewniające sytości. Na szczęście przygotowaliśmy kilka propozycji bezmięsnych i zdrowych smakołyków na wyjazd, których przyrządzenie nie będzie wymagało wiele czasu.

Wegetariańskie przekąski w podróży

 

Sałatka z grillowanym serem halloumi

Sugerowana porcja:

dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g mixu sałat,
  • 100 g rukoli,
  • 100 g sera halloumi,
  • 100 g czerwonej cebuli,
  • 400 g świeżego ogórka,
  • 400 g pomidorów (żółtych i czerwonych),
  • 200 g papryki,
  • 10 g sezamu,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, oregano,
  • opcjonalnie: 2 półbagietki pokrojone w grube kromki.

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia sera w cienkie plastry i ugrillowania go na rozgrzanej, pozbawionej tłuszczu patelni. Gdy lekko się zarumieni, przełóż na talerz. Do dużego pojemnika na podróż wsyp sałatę i rukolę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa (cebulę, ogórki, pomidory, paprykę) i posyp sezamem. Całość przypraw, dołóż oliwę i wymieszaj. Na koniec dodaj plastry sera. Sałatkę najlepiej zjeść z pieczywem, np. niewielkimi kawałkami bagietki.

 

Słupki warzywne z hummusem

Sugerowana porcja:

dla 2 osób

Składniki:

  • 160 g hummusu (wybierz ten z dobrym składem, np. http://www.primavika.pl/hummus-naturalny),
  • 300 g świeżej marchewki,
  • 200 g papryki,
  • 400 g ogórka gruntowego.

Przygotowanie:

Bardzo proste. Słoiczek lub opakowanie hummusu spakuj do torby, a warzywa pokrój w słupki i umieść w osobnym pojemniku. Jedz, maczając marchewkę, paprykę i ogórka w paście.

 

Wegańska nutella

Sugerowana porcja:

dla 3-4 osób

Składniki:

  • 200 g mixu orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców),
  • 50 ml oleju (najlepiej tego orzechowego lub sezamowego),
  • 50 g cukru brązowego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 350 ml mleka kokosowego lub migdałowego.

Przygotowanie:

Ta słodkość wymaga nieco czasu, dlatego najbezpieczniej będzie zacząć przyrządzać ją dzień wcześniej. Orzechy dokładnie zblenduj, najlepiej z dodatkiem połowy mleka. Roztop czekoladę. Gdy uzyska płynną konsystencję, dodaj ją do masy orzechowej. Następnie przelej resztę mleka, wsyp cukier, wlej olej i zmiksuj. Nutella będzie gotowa, gdy stanie się gęsta.

 

Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Sugerowana porcja:

dla 1 osoby

Składniki:

  • 50 g mąki pełnoziarnistej,
  • 1 jajko,
  • 70 ml mleka,
  • 70 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 30 g suszonych pomidorów,
  • 200 g baby szpinaku,
  • 50 g sera feta,
  • przyprawy: bazylia i pieprz.

Przygotowanie:

Mąkę, jajko, wodę, mleko i sól zmiksuj. W międzyczasie na patelni z odrobiną oleju podsmaż szpinak, ser feta i suszone pomidory doprawione solą i bazylią – całość będzie gotowa, gdy ze szpinaku odparuje woda. Następnie rozgrzej drugą patelnię (i wlej łyżkę oleju) i usmaż naleśnika z połowy przygotowanego ciasta. Gdy uzyska on złoty kolor, przełóż go farszem i zwiń w rolkę. Z wymienionych proporcji powinny wyjść dwa placuszki.

 

Smoothie z banana i mango

Sugerowana porcja:

dla 1 osoby

Składniki:

  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 200 g mango,
  • 150 g banana,
  • 50 ml wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku słupków warzywnych i hummusu, przygotowanie posiłku jest błyskawiczne. Wystarczy pokroić owoce na mniejsze kawałki, zblendować je razem z jogurtem i wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje schłodzony, więc dobrze wypić go na początku podróży.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (173 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...