Wegetariańskie przekąski w podróży – sprawdź, co ze sobą zabrać!
Oto kilka propozycji bezmięsnych i zdrowych przekąsek, których przyrządzenie nie będzie wymagało wiele czasu. Wegańskie przysmaki – spróbuj!
Chipsy, słodkie batoniki i obiad w przydrożnej restauracji typu fast food. Na myśl o przekąskach w podróży właśnie to przychodzi większości z nas do głowy. Prawda jest jednak taka, że te „przysmaki” to nie tylko bomby kaloryczne, ale też mało wartościowe posiłki niezapewniające sytości. Na szczęście przygotowaliśmy kilka propozycji bezmięsnych i zdrowych smakołyków na wyjazd, których przyrządzenie nie będzie wymagało wiele czasu.
Sałatka z grillowanym serem halloumi
Sugerowana porcja:
dla 4 osób
Składniki:
- 200 g mixu sałat,
- 100 g rukoli,
- 100 g sera halloumi,
- 100 g czerwonej cebuli,
- 400 g świeżego ogórka,
- 400 g pomidorów (żółtych i czerwonych),
- 200 g papryki,
- 10 g sezamu,
- 40 ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, oregano,
- opcjonalnie: 2 półbagietki pokrojone w grube kromki.
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia sera w cienkie plastry i ugrillowania go na rozgrzanej, pozbawionej tłuszczu patelni. Gdy lekko się zarumieni, przełóż na talerz. Do dużego pojemnika na podróż wsyp sałatę i rukolę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa (cebulę, ogórki, pomidory, paprykę) i posyp sezamem. Całość przypraw, dołóż oliwę i wymieszaj. Na koniec dodaj plastry sera. Sałatkę najlepiej zjeść z pieczywem, np. niewielkimi kawałkami bagietki.
Słupki warzywne z hummusem
Sugerowana porcja:
dla 2 osób
Składniki:
- 160 g hummusu (wybierz ten z dobrym składem, np. http://www.primavika.pl/hummus-naturalny),
- 300 g świeżej marchewki,
- 200 g papryki,
- 400 g ogórka gruntowego.
Przygotowanie:
Bardzo proste. Słoiczek lub opakowanie hummusu spakuj do torby, a warzywa pokrój w słupki i umieść w osobnym pojemniku. Jedz, maczając marchewkę, paprykę i ogórka w paście.
Wegańska nutella
Sugerowana porcja:
dla 3-4 osób
Składniki:
- 200 g mixu orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców),
- 50 ml oleju (najlepiej tego orzechowego lub sezamowego),
- 50 g cukru brązowego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 350 ml mleka kokosowego lub migdałowego.
Przygotowanie:
Ta słodkość wymaga nieco czasu, dlatego najbezpieczniej będzie zacząć przyrządzać ją dzień wcześniej. Orzechy dokładnie zblenduj, najlepiej z dodatkiem połowy mleka. Roztop czekoladę. Gdy uzyska płynną konsystencję, dodaj ją do masy orzechowej. Następnie przelej resztę mleka, wsyp cukier, wlej olej i zmiksuj. Nutella będzie gotowa, gdy stanie się gęsta.
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami
Sugerowana porcja:
dla 1 osoby
Składniki:
- 50 g mąki pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- 70 ml mleka,
- 70 ml wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 30 g suszonych pomidorów,
- 200 g baby szpinaku,
- 50 g sera feta,
- przyprawy: bazylia i pieprz.
Przygotowanie:
Mąkę, jajko, wodę, mleko i sól zmiksuj. W międzyczasie na patelni z odrobiną oleju podsmaż szpinak, ser feta i suszone pomidory doprawione solą i bazylią – całość będzie gotowa, gdy ze szpinaku odparuje woda. Następnie rozgrzej drugą patelnię (i wlej łyżkę oleju) i usmaż naleśnika z połowy przygotowanego ciasta. Gdy uzyska on złoty kolor, przełóż go farszem i zwiń w rolkę. Z wymienionych proporcji powinny wyjść dwa placuszki.
Smoothie z banana i mango
Sugerowana porcja:
dla 1 osoby
Składniki:
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 200 g mango,
- 150 g banana,
- 50 ml wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Podobnie jak w przypadku słupków warzywnych i hummusu, przygotowanie posiłku jest błyskawiczne. Wystarczy pokroić owoce na mniejsze kawałki, zblendować je razem z jogurtem i wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje schłodzony, więc dobrze wypić go na początku podróży.