Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku
Naturalny, brązowy ryż to doskonały dodatek również do wegetariańskich dań! Pieczone warzywa i tofu marynowane w sosie sojowym, miodzie i oleju sezamowym to smakowita uczta bez dodatku mięsa.
Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku
Składniki:
- 100g ryżu brązowego (np. Britta)
- 200g tofu
- 1 mała dynia piżmowa
- 2 marchewki
- 2 cebulki szalotki
- 1 papryka zielona
- 1 kolba kukurydzy
- 1 cebulka dymka
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób wykonania:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Warzywa obieramy i kroimy w dowolny sposób. Tofu kroimy w kostkę.
- W dużej misce mieszamy sos sojowy, miód, olej sezamowy, oliwę i chili. Dodajemy do sosu warzywa i tofu, całość mieszamy, doprawiamy solą jeśli sos sojowy nie był wystarczająco słony i odkładamy na przynajmniej 30 minut. Zamarynowane składniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 40 minut w 180 st. z termoobiegiem co jakiś czas mieszając.
- Upieczone warzywa i tofu podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem.