Wegetariański hamburger z warzywami i plastrami kuskusu
Jesteś wegetarianką lub weganką i nie jadasz domowych burgerów wołowych? Oto przepis dla ciebie!
Wegetariański hamburger z warzywami i plastrami kuskusu:
Składniki:
- 200 g Kaszy Kuskus Kupiec
- 30 ml wody
- 30 ml mleka
- sól, pieprz
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory
- kilka liści rukoli
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Podgrzać w garnku wodę i mleko, następnie wsypać kuskus. Gotować na wolnym ogniu, aż kuskus spęcznieje
i odklei się od ścianek garnka. Przełożyć kuskus do blachy, przykryć folią spożywczą, przycisnąć drugą blachą tak, aby kuskus był rozłożony równomiernie. Pozostawić do schłodzenia. W międzyczasie pokroić cukinię w talarki, paprykę w dużą kostkę i upiec na grillu lub patelni grillowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem
i oliwą. Pokroić pomidory w plasterki. Kiedy kuskus będzie dobrze schłodzony pokroić go w duże krążki, a następnie usmażyć z dodatkiem oliwy z oliwek na złoty kolor. Między dwa krążki kuskusu nałożyć łyżeczkę ketchupu, kilka listków rukoli, cukinię i paprykę.
Tylko czy to jeszcze jest hamburger?
Weszła moda na weganizm. Wczoraj wegańskie żele pod prysznic, dziś hamburgery.
Na pewno zdrowszy niż typowy hamburger. Bardzo ciekawy przepis.
Idealna inspiracja na dzisiejszy obiad 🙂
niech żyje kuskus! 😀
Kuskusu się nie gotuje 😉
Jak dla mnie za dużo zachodu, i nie przepadam za kuskusem, ale można zastąpić czymś innym,