Wegetariański hamburger z warzywami i plastrami kuskusu
Jesteś wegetarianką lub weganką i nie jadasz domowych burgerów wołowych? Oto przepis dla ciebie!
Wegetariański hamburger z warzywami i plastrami kuskusu:
Składniki:
- 200 g Kaszy Kuskus Kupiec
- 30 ml wody
- 30 ml mleka
- sól, pieprz
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory
- kilka liści rukoli
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Podgrzać w garnku wodę i mleko, następnie wsypać kuskus. Gotować na wolnym ogniu, aż kuskus spęcznieje
i odklei się od ścianek garnka. Przełożyć kuskus do blachy, przykryć folią spożywczą, przycisnąć drugą blachą tak, aby kuskus był rozłożony równomiernie. Pozostawić do schłodzenia. W międzyczasie pokroić cukinię w talarki, paprykę w dużą kostkę i upiec na grillu lub patelni grillowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem
i oliwą. Pokroić pomidory w plasterki. Kiedy kuskus będzie dobrze schłodzony pokroić go w duże krążki, a następnie usmażyć z dodatkiem oliwy z oliwek na złoty kolor. Między dwa krążki kuskusu nałożyć łyżeczkę ketchupu, kilka listków rukoli, cukinię i paprykę.