Wegetariański grill – czy jest możliwy? Poznaj przepis na roślinnego burgera
Roślinny burger z grilla? Tak, to możliwe i proste! Jeśli chcesz przygotować imprezę w roślinnym klimacie, znajdziesz tu garść inspiracji na pyszne posiłki. Już dziś zaproś do swojej kuchni warzywa, owoce, a także ulubione mięsne klasyki w nowej, roślinnej odsłonie i zorganizuj grilla bez wyrzeczeń. Rozsmakuj się w soczystych burgerach, aromatycznych szaszłykach i chrupiących nuggetsach od The Vegetarian Butcher – będzie grillowo, skwiercząco i bardzo smacznie, tak jak lubisz!
Letnie popołudnia i wieczory nastrajają do spotkań przy grillu, na którym coraz częściej zamiast kiełbaski i karkówki goszczą warzywne dania. Ostatnie kilka lat pokazuje, że trend ten jest bardzo silny, również w Polsce. Okazuje się, że ograniczamy ilość spożywanego mięsa ze względów zdrowotnych oraz klimatycznych. Najwyraźniej widać to wśród młodych Polaków. Według Atlasu Mięsa, 44% zmniejsza jego spożycie. Organizacja RoślinnieJemy podaje natomiast, że niemal co 10. osoba nie je go wcale!
Odpowiadając na potrzeby osób, które całkowicie lub częściowo eliminują je z diety, ale nie chcą rezygnować z ulubionych potraw, firma The Vegetarian Butcher stworzyła rewolucyjne produkty określane mianem „mięsa” przyszłości. Międzynarodowa marka oferuje roślinne mięso dobrze naśladujące to zwierzęce pod względem smaku i tekstury – do złudzenia przypomina kawałki wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Co więcej, generalnie produkty The Vegetarian Butcher zawierają mniej tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) w porównaniu do mięsa zwierzęcego, oraz są dodatkowo wzbogacane w żelazo i witaminę B12. Z The Vegetarian Butcher przekonasz się, że ograniczenie spożycia mięsa zwierzęcego wcale nie musi być wyzwaniem! Rozsmakuj się w pysznym soczystym mięsie… roślinnym!
Roślinnie? Tak można grillować!
Roślinne mięso od The Vegetarian Butcher nie tylko smakuje jak zwierzęce, ale też skwierczy na grillu i uwodzi idealną teksturą oraz grillowym smakiem. Jest smaczne i soczyste. Unbelievabull burger to kwintesencja burgera, który serwowany na przykład z rukolą i pesto w chrupiącej ciabacie po prostu rozpływa się w ustach.
Roślinny burger z rukolą i pesto w chrupiącej ciabacie
Czas przygotowania: 25 min.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 opakowania Unbelievabull burger The Vegetarian Butcher
- 40 g świeżej bazylii
- 9 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 30 g wegańskiej alternatywy dojrzewającego twardego sera
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony KNORR
- 75 g wegańskiej alternatywy mozzarelli
- 4 ciabatty
- 50 g rukoli
- 2 pomidory
Sposób przygotowania:
- Pesto, uprażone orzeszki pini, czosnek, startą wegańską alternatywę sera dojrzewającego i bazylię umieść w kielichu blendera i dodaj oliwę. Całość zmiksuj na gładką pastę. Dopraw ją do smaku szczyptą soli i czarnego pieprzu.
- Skrop Unbelievabull burger The Vegetarian Butcher odrobiną oliwy z oliwek i smaż na grillu lub patelni po około 3-4 minuty z każdej strony, aż hamburgery będą gorące w środku. Pod koniec smażenia dodaj plasterek wegańskiej alternatywy sera mozzarella na wierzch. Pozwól serowi lekko stopić się na burgerach.
- Przekrój ciabattę, a następnie opiecz połówki na grillu lub w piekarniku. Gdy będą gotowe, posmaruj dolną część bułki pesto i połóż na niej rukolę, plaster pomidora i hamburgera. Całość przykryj górną częścią bułki i od razu podawaj.
Do burgera idealnie sprawdzą się grillowane warzywa, takie jak papryka, cukinia, bakłażan, czy cebula. Wystarczy polać je odrobiną oliwy i doprawić przyprawami. Na grillu nie powinno również zabraknąć roślinnych szaszłyków, które od lat podbijają serca i kubki smakowe grillujących.
Zobacz także inne przepisy w tym stylu: