Wegetariański bigos – smaczny przepis

Wegetarianski-bigos

Wegetariański bigos

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 200 g śliwek węgierek,

– 10 pieczarek,

– 5 dużych pomidorów,

– 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr,

– 5 sztuk ziela angielskiego,

– 4 liście laurowe,

– duża główka kapusty,

– 1 średnia biała kapusta,

– 3 ząbki czosnku,

– 1 papryka czerwona,

– 1 papryka zielona,

– pęczek koperku,

– łyżeczka kminku,

– pół butelki czerwonego wina,

– łyżeczka ostrej papryki,

– pół kostki masła.

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną w kostkę kapustę ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Do wywaru dodaj kostkę Knorr i gotuj kapustę do miękkości.
  3. Na maśle w rondelku podduś pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
  4. Do dania dodaj pokrojone papryki i pieczarki. Następnie dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Całość duś przez parę minut.
  5. Duszone warzywa połącz z odcedzoną kapustą. Przypraw kminkiem i ostrą papryką.
  6. Wlej czerwone wino i duś przez 20 minut do czasu, kiedy większość płynu odparuje. Potrawę podawaj posypaną posiekanym koperkiem. Bigos dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (221 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...