Wegetariański bigos – smaczny przepis
Wegetariański bigos
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 200 g śliwek węgierek,
– 10 pieczarek,
– 5 dużych pomidorów,
– 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr,
– 5 sztuk ziela angielskiego,
– 4 liście laurowe,
– duża główka kapusty,
– 1 średnia biała kapusta,
– 3 ząbki czosnku,
– 1 papryka czerwona,
– 1 papryka zielona,
– pęczek koperku,
– łyżeczka kminku,
– pół butelki czerwonego wina,
– łyżeczka ostrej papryki,
– pół kostki masła.
Przygotowanie:
- Pokrojoną w kostkę kapustę ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Do wywaru dodaj kostkę Knorr i gotuj kapustę do miękkości.
- Na maśle w rondelku podduś pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
- Do dania dodaj pokrojone papryki i pieczarki. Następnie dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Całość duś przez parę minut.
- Duszone warzywa połącz z odcedzoną kapustą. Przypraw kminkiem i ostrą papryką.
- Wlej czerwone wino i duś przez 20 minut do czasu, kiedy większość płynu odparuje. Potrawę podawaj posypaną posiekanym koperkiem. Bigos dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem.