Wegetariańska wigilia i Boże Narodzenie
Za co kochamy święta Bożego Narodzenia? Przede wszystkim za ich niezwykłą, magiczną atmosferę, spotkania w rodzinnym gronie, możliwość wyciszenia się i pełnego relaksu… Duży udział w tym wszystkim mają świąteczne zapachy, a przede wszystkim – smaki. Czy można w pełni delektować się świętami, będąc wegetarianinem? Jak najbardziej! I to nie tylko podczas postnej wieczerzy wigilijnej – świąteczne ucztowanie po wegetariańsku może być zaskakująco różnorodne. Zajrzyj do naszego poradnika po garść świątecznych inspiracji!
Wigilia: ulubiony dzień wegetarian
Skąd wziął się w naszym kraju zwyczaj postu w wigilię? W dawnej Polsce poszczono nie tylko 24 grudnia, ale i w przeddzień wielu innych świąt: świąt maryjnych czy wspomnień świętych ważnych w danej diecezji. Te „wigilie” miały pierwotnie charakter pokutny i miały wprowadzać w nastrój modlitewny, przypominając o prawdach właściwych dla konkretnego święta. Zwyczaj ten z rzeczywistości sakralnej przeniósł się szybko także na to, co codzienne i zwyczajne – a więc i jedzenie. Dzień wigilii służył więc przygotowaniu duszy i ciała na nadchodzące święta. Dziś, nawet mimo zniesienia obowiązku postu w wigilię Bożego Narodzenia decyzją Episkopatu Polski z 2003 r., większość naszych rodaków nadal pielęgnuje tę tradycję, podając podczas wigilijnej wieczerzy dania bezmięsne (nie licząc tych rybnych).
Dlatego wiele osób, które zdecydowały się przejść na wegetarianizm, spośród wszystkich świąt w roku najbardziej lubi wigilię. Bez przeszkód mogą się wtedy bowiem zajadać przepysznymi bezmięsnymi potrawami, takimi jak barszcz z uszkami, postna kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, kutia, kluski z makiem… Jeśli zaś chodzi o dania rybne, istnieje wiele niezwykle smacznych roślinnych substytutów ryb, które można przyrządzić w łatwy sposób. Zamiast śledzi wegetarianie najczęściej przyrządzają marynowane na różne sposoby boczniaki, zaś rybę smażoną zastępują np. selerybą – „rybą” z selera i wodorostów nori.
Boże Narodzenie po wegetariańsku?
Nieco bardziej skomplikowana dla wegetarian okazuje się świąteczna uczta w Boże Narodzenie, podczas której na stole rządzą przede wszystkim mięsa i wędliny. Nie są oni jednak skazani wyłącznie na sałatkę jarzynową i faszerowane jajka – wystarczy odrobina kreatywności, by przygotować smaczne dania wegetariańskie, które na pewno przypadną do gustu także „mięsożercom”. I nie muszą to być tylko przystawki! Co podać na wegetariański świąteczny obiad?
Jakie są sprawdzone wegetariańskie przepisy na Boże Narodzenie? Polecić możemy doskonały bigos z cukinii, aromatyczny wegański bigos z grzybami (mogą to być grzyby leśne albo boczniaki) oraz szafranowe naleśniki nadziewane jabłkami i orzeszkami pinii. W roli dania głównego świetnie sprawdzą się także np. wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem, gulasz z fasoli czy makaronowe (lub ryżowe) zapiekanki z warzywami. Na stole mogą też pojawić się obecne już dzień wcześniej marynowane boczniaki oraz seleryba po grecku. Masz naprawdę mnóstwo możliwości – ogranicza Cię tylko wyobraźnia i… własne preferencje!
Wegetariańskie dania świąteczne z całego świata
Świąteczne menu możesz poszerzyć o wegetariańskie potrawy świąteczne z zagranicznym rodowodem. Doskonałym pomysłem może być np. tradycyjna fińska sałatka rosolli z buraków, ziemniaków i marchewki, z dodatkiem ogórka konserwowego i ugotowanego na twardo jajka. Smaczną i wykwintną propozycję wprost z Francji stanowią gryczane naleśniki z tartym serem gruyere (bez problemu można go znaleźć w polskich supermarketach). Z terenów Bliskiego Wschodu można zaś z powodzeniem zaimportować świąteczne przystawki, które na swoich stołach stawiają palestyńscy chrześcijanie: hummus, bakłażanowa pasta babaghanoush czy sałatka tabouleh z kuskusem. Warto przejrzeć wegetariańskie przepisy na Boże Narodzenie i się czymś zainspirować.
Też czujesz, że to będą niezwykle smaczne święta?