Wegańskie pierniczki – jak je przyrządzić? Prosty przepis na ciasteczka bez jajek
W czasach kiedy coraz bardziej dbamy o to co jemy i skąd pochodzi to co kupujemy wybieranie wegańskich produktów nikogo już nie dziwi. Do tego należy dodać fakt, że jako konsumenci mamy większą świadomość jeśli chodzi o reakcje uczuleniowe. Dlatego Święta pod znakiem wege to w niektórych domach już standard. Dziś pokażemy Wam, jak w prosty sposób wykonać jedne z największych kulinarnych hitów, a zarazem symboli podczas Gwiazdki. Przedstawiamy propozycje na świąteczne ciasteczka bez jajek. Oto wegańskie pierniczki w dwóch wersjach!
Spis treści:
Po co piec wegańskie pierniczki?
Wegańskie pierniczki to idealna opcja dla osób, które są uczulone na jajka oraz gluten. Obecnie wiele osób zmaga się z takimi dolegliwościami, więc zamiast rezygnować z ulubionych świątecznych ciastek warto poszukać alternatywnych rozwiązań. Do tego taka wersja pierników jest o wiele zdrowsza. Nie ma w nich bowiem mąki pszennej, a jedynie razowa lub orkiszowa. Można więc śmiało powiedzieć, że pierniki w wydaniu wege są fit. Warto zatem spróbować!
Przepis na wegańskie pierniczki
Kruche i aromatyczne wegańskie pierniczki o wyczuwalnej korzennej nucie zachowują swoją świeżość przez długi czas. To kulinarny wypiek, który można przygotować nawet 3 tygodnie przed Świętami. Grunt jednak to wiedzieć czym zastąpić w nich jajka i nabiał. Poniżej znajdziecie kilka ciekawych propozycji.
Pierniczki wegańskie razowe
W tym wydaniu pierniczki są bardzo aromatyczne, więc powinny trafić w kulinarne gusta osób, które szukają słodyczy w wydaniu „wytrawnym”, a nie bardzo słodkim.
Składniki:
2 szklanki mąki razowej
pół szklanki oleju roślinnego
10 łyżek brązowego cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka ciemnego kakao
4 łyżki wody
szczypta soli himalajskiej
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
5 rozdrobnionych goździków
Przygotowanie:
- Składniki połącz aż do wyrobienia ciasta.
- Włóż ciasto na ok. 30 minut do lodówki.
- Po upływie zalecanego czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.
- Wytnij foremką do pierników kształty ciastek, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika udekoruj lukrem tak jak lubisz.
Możesz wykorzystać poniższy przepis na lukier:
Pierniczki orkiszowe wegańskie z miodem
W tej odsłonie pierniczki będą bardziej słodkie, więc powinny przypaść miłośnikom łakoci i oczywiście dzieciom. Są łatwe w przygotowaniu, a zawartość w nich miodu sprawi, że będą delikatne w smaku.
Składniki:
3 szklanki mąki orkiszowej
pół szklanki oleju kokosowego
150 g masła roślinnego
1 szklanka cukru trzcinowego
1,5 łyżki sody oczyszczonej
3 łyżki miodu
4 łyżki wody
szczypta soli morskiej
przyprawy: anyż, cynamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Składniki połącz za pomocą miksera.
- Owinięte folią spożywczą ciasto włóż na ok. 30 minut do lodówki.
- Wyjmij ciasto z lodówki, posyp lekko mąką i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
- Wytnij foremką do pierników kształty ciastek, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ostudź pierniki i udekoruj lukrem.
Co można dodawać do wegańskich pierniczków?
Świąteczne pierniczki to ten rodzaj ciastek, do których można dodawać ulubione składniki, tak, aby całość smakowała wybornie. W przypadku ciasteczek wegańskich przyprawami, na które warto postawić są: anyż, cynamon, goździki, kardamon, a także imbir. Jeśli chcemy aby były mniej słodkie, a bardziej kwaskowe przyda się kilka kropli aromatu do ciast z pomarańczy czy cytryny. Świetnie sprawdzi się także gałka muszkatołowa, ziele angielskie oraz kolendra. Dla wydobycia smaku poleca się także dodanie szczypty świeżo zmielonego pieprzu. Warto pamiętać, że przygotowując przyprawy samodzielnie, a nie korzystając z gotowych sklepowych mieszanek warto zaopatrzyć się wcześniej w moździerz, w którym łatwiej będzie rozdrobnić poszczególne składniki. A potem? Warto puścić wodze kulinarnej fantazji. Proporcje przypraw bowiem zależą tak naprawdę od naszej kreatywności, dlatego zachęcamy do eksperymentowania w kuchni.
Zatem do dzieła!
Koniecznie zobacz też przepis na bożonarodzeniowy piernik: