Wegańskie pierniczki – jak je przyrządzić? Prosty przepis na ciasteczka bez jajek

W czasach kiedy coraz bardziej dbamy o to co jemy i skąd pochodzi to co kupujemy wybieranie wegańskich produktów nikogo już nie dziwi. Do tego należy dodać fakt, że jako konsumenci mamy większą świadomość jeśli chodzi o reakcje uczuleniowe. Dlatego Święta pod znakiem wege to w niektórych domach już standard. Dziś pokażemy Wam, jak w prosty sposób wykonać jedne z największych kulinarnych hitów, a zarazem symboli podczas Gwiazdki. Przedstawiamy propozycje na świąteczne ciasteczka bez jajek. Oto wegańskie pierniczki w dwóch wersjach!

Spis treści:

pierniczki na święta z dekoracjami

Po co piec wegańskie pierniczki?

Wegańskie pierniczki to idealna opcja dla osób, które są uczulone na jajka oraz gluten. Obecnie wiele osób zmaga się z takimi dolegliwościami, więc zamiast rezygnować z ulubionych świątecznych ciastek warto poszukać alternatywnych rozwiązań. Do tego taka wersja pierników jest o wiele zdrowsza. Nie ma w nich bowiem mąki pszennej, a jedynie razowa lub orkiszowa. Można więc śmiało powiedzieć, że pierniki w wydaniu wege są fit. Warto zatem spróbować!

Przepis na wegańskie pierniczki

Kruche i aromatyczne wegańskie pierniczki o wyczuwalnej korzennej nucie zachowują swoją świeżość przez długi czas. To kulinarny wypiek, który można przygotować nawet 3 tygodnie przed Świętami. Grunt jednak to wiedzieć czym zastąpić w nich jajka i nabiał. Poniżej znajdziecie kilka ciekawych propozycji.

Pierniczki wegańskie razowe

W tym wydaniu pierniczki są bardzo aromatyczne, więc powinny trafić w kulinarne gusta osób, które szukają słodyczy w wydaniu „wytrawnym”, a nie bardzo słodkim.

Składniki:

2 szklanki mąki razowej

pół szklanki oleju roślinnego

10 łyżek brązowego cukru

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka ciemnego kakao

4 łyżki wody

szczypta soli himalajskiej

1/3 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki kardamonu

5 rozdrobnionych goździków

Przygotowanie:

  1. Składniki połącz aż do wyrobienia ciasta.
  2. Włóż ciasto na ok. 30 minut do lodówki.
  3. Po upływie zalecanego czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.
  4. Wytnij foremką do pierników kształty ciastek, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj lukrem tak jak lubisz.

Możesz wykorzystać poniższy przepis na lukier:

przygotowywanie pierniczków

Pierniczki orkiszowe wegańskie z miodem

W tej odsłonie pierniczki będą bardziej słodkie, więc powinny przypaść miłośnikom łakoci i oczywiście dzieciom. Są łatwe w przygotowaniu, a zawartość w nich miodu sprawi, że będą delikatne w smaku.

Składniki:

3 szklanki mąki orkiszowej

pół szklanki oleju kokosowego

150 g masła roślinnego

1 szklanka cukru trzcinowego

1,5 łyżki  sody oczyszczonej

3 łyżki miodu

4 łyżki wody

szczypta soli morskiej

przyprawy: anyż, cynamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Składniki połącz za pomocą miksera.
  2. Owinięte folią spożywczą ciasto włóż na ok. 30 minut do lodówki.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp lekko mąką i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
  4. Wytnij foremką do pierników kształty ciastek, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Ostudź pierniki i udekoruj lukrem.

masa na pierniki i foremki na stole

Co można dodawać do wegańskich pierniczków?

Świąteczne pierniczki to ten rodzaj ciastek, do których można dodawać ulubione składniki, tak, aby całość smakowała wybornie. W przypadku ciasteczek wegańskich przyprawami, na które warto postawić są: anyż, cynamon, goździki,  kardamon, a także imbir. Jeśli chcemy aby były mniej słodkie, a bardziej kwaskowe przyda się kilka kropli aromatu do ciast z pomarańczy czy cytryny. Świetnie sprawdzi się także gałka muszkatołowa, ziele angielskie oraz kolendra. Dla wydobycia smaku poleca się także dodanie szczypty świeżo zmielonego pieprzu. Warto pamiętać, że przygotowując przyprawy samodzielnie, a nie korzystając z gotowych sklepowych mieszanek warto zaopatrzyć się wcześniej w moździerz, w którym łatwiej będzie rozdrobnić poszczególne składniki. A potem? Warto puścić wodze kulinarnej fantazji. Proporcje przypraw bowiem zależą tak naprawdę od naszej kreatywności, dlatego zachęcamy do eksperymentowania w kuchni.

Zatem do dzieła!

Koniecznie zobacz też przepis na bożonarodzeniowy piernik:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (31 głosów, średnia: 4,97 z 5)
loading... zapisuję głos...