Wegańskie lody ze szpinakiem i kiwi na upały

Wegańskie lody zaskakują smakiem, a przy tym są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Dziś przedstawimy Wam przepis na to jak je wykonać na bazie zielonych składników, czyli szpinaki i kiwi. To idealna propozycja na ciepłe dni wiosny i jeszcze gorętszy sezon letni. Zobaczcie jak je przyrządzić w prosty sposób!

wegańskie lody

Wegańskie lody z kiwi i szpinakiem są idealne na gorące dni/ Fot. Freepik

Młody szpinak jest bogaty w przeciwutleniacze oraz witaminę C. Dzięki temu zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za pojawianie się oznak starzenia. Poza tym w liściach zawarty jest też magnez, kwas foliowy oraz potas i żelazo. Jedzenie szpinaku chroni przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą. Fakt, że można go spożywać zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej sprawia, że ilość przepisów kulinarnych z jego wykorzystaniem jest niezliczona. Dziś proponujemy przepis na wegańskie lody w kolorze zieleni. Głównymi składniki będzie tu szpinak i kiwi. Zatem zaczynamy!

Składniki:

2 garście młodego szpinaku

1 limonka

3 kiwi

2 łyżki miodu

1 szklanka jogurtu naturalnego

Wykonanie:

  1. Kiwi zblenduj z jogurtem naturalnym.
  2. Dodaj do masy wyciśnięty sok z limonki.
  3. Dodaj młody szpinak, miód i ponownie zblenduj.
  4. Powstały koktajl przelej do foremek i włóż patyczki do lodów.
  5. Lody umieść na co najmniej kilka godzin w zamrażalniku.

Zobacz także viralowe lody Dua Lipy:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
zapisuję głos...