Wegańskie lody ze szpinakiem i kiwi na upały
Wegańskie lody zaskakują smakiem, a przy tym są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Dziś przedstawimy Wam przepis na to jak je wykonać na bazie zielonych składników, czyli szpinaki i kiwi. To idealna propozycja na ciepłe dni wiosny i jeszcze gorętszy sezon letni. Zobaczcie jak je przyrządzić w prosty sposób!
Młody szpinak jest bogaty w przeciwutleniacze oraz witaminę C. Dzięki temu zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za pojawianie się oznak starzenia. Poza tym w liściach zawarty jest też magnez, kwas foliowy oraz potas i żelazo. Jedzenie szpinaku chroni przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą. Fakt, że można go spożywać zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej sprawia, że ilość przepisów kulinarnych z jego wykorzystaniem jest niezliczona. Dziś proponujemy przepis na wegańskie lody w kolorze zieleni. Głównymi składniki będzie tu szpinak i kiwi. Zatem zaczynamy!
Składniki:
2 garście młodego szpinaku
1 limonka
3 kiwi
2 łyżki miodu
1 szklanka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
- Kiwi zblenduj z jogurtem naturalnym.
- Dodaj do masy wyciśnięty sok z limonki.
- Dodaj młody szpinak, miód i ponownie zblenduj.
- Powstały koktajl przelej do foremek i włóż patyczki do lodów.
- Lody umieść na co najmniej kilka godzin w zamrażalniku.
Zobacz także viralowe lody Dua Lipy: