Wegański smalec, paprykarz lub tzaziki – pomysły na wegańskie pasty do chleba
Smarowidła i pasty do chleba są szybkim i smacznym sposobem na kanapkę idealną. Wystarczy dodać do nich posiekane zioła, kilka plastrów ogórka lub pomidora, by stworzyć wartościowy i dobrze zbilansowany posiłek. Jednak kanapkowa pasta niejedno ma imię, a do jej przygotowania wcale nie są konieczne: jajka, ryby lub tradycyjny nabiał. Poznaj klasyczne kanapkowe smaki w zupełnie nowej, roślinnej odsłonie.
Królowa kanapka – uniwersalne danie na co dzień i od święta
Kanapki są jednym z najpopularniejszych dań, które jemy zarówno jako główne posiłki, jak i jako przekąski. Chętnie przygotowujemy je na śniadanie i kolację, zabieramy do pracy, szkoły oraz w podróż. Serwujemy je w rozmiarze maxi – z półbagietek lub sztangielków oraz w rozmiarze mini – jako krakersy lub kromeczki bagietki z dodatkami. Takie miniaturowe i smakowite finger foods podawane na przyjęciach cieszą nie tylko podniebienie, ale też oko, a jednocześnie wprowadzają nasze tradycyjne kanapki „na salony”.
Choć z pozoru kanapki mogą wydawać się monotonne, to tak naprawdę oferują nieskończenie wiele możliwości kulinarnych. Jako kanapkową bazę możemy wykorzystać niemal każdy rodzaj pieczywa: chleby pszenne, żytnie i mieszane, białe i pełnoziarniste, z dodatkami lub bez, na zakwasie, drożdżach, z ziarnami, kiełkami żyta i z czym tylko dusza zapragnie. Chrupiącej pajdzie świeżego, pachnącego chleba po prostu nie można się oprzeć.
Jednak samo pieczywo kanapki nie czyni – konieczne są jeszcze dodatki. By zamienić kromkę chleba w kanapkę musimy posmarować ją… no właśnie, czym? Może smakowitą i aromatyczną pastą kanapkową? Te doskonałe smarowidła kojarzy chyba każdy z nas – któż bowiem nie słyszał o paście z wędzonej makreli, szczecińskim paprykarzu, paście jajecznej lub domowym smalcu ze skwarkami jedzonym prosto z kamionkowego garnuszka? Dziś jednak zostawimy w spokoju te tradycyjne przysmaki i pokażemy Ci równie smaczne (o ile nie smaczniejsze!) roślinne pasty kanapkowe, które pokochają zarówno zagorzali weganie, jak i fani klasycznej kanapki z wędliną i serem. Dasz się skusić?
Wegańskie pasty kanapkowe – doskonałe smarowidła na bazie roślin
Dieta wegańska wielu osobom może jawić się jako bardzo uboga i monotonna w porównaniu z bogactwem przepisów diety klasycznej. Wszystko to za sprawą licznych ograniczeń żywieniowych i eliminacją wielu grup produktów, które są podstawą dań kuchni tradycyjnej. Choć mogłoby się wydawać, że odtworzenie smaku i struktury wielu potraw zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego jest nierealne, to tak naprawdę weganie opanowali tę sztukę do perfekcji. Poznaj przepisy na zaskakujące pasty do chleba przywodzące na myśl smak klasycznych, niewegańskich przysmaków.
Wegański smalec z fasoli
Wegański smalec z fasoli to roślinna, mocno „odchudzona” alternatywa dla tradycyjnego smalczyku. Polecamy, a jakże, na dużej pajdzie skośnie krojonego chleba z domowym, kiszonym ogórkiem.
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki ugotowanej),
- 2 cebule,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- ¼ łyżeczki lubczyku,
- ½ łyżeczki majeranku,
- łyżka sosu sojowego,
- pieprz i sól do smaku.
Cebule posiekaj i podsmaż na oleju razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj je do cebulki. Całość podsmażaj przez kilka minut, zdejmij z ognia i wyjmij przyprawy. Fasolę odcedź, przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj do niej podsmażoną cebulę z jabłkiem, lubczyk, majeranek i sos sojowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli pasta jest zbyt gęsta i sucha, dodawaj do niej po 1 łyżce wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wegańska pasta tzaziki
Roślinna odsłona popularnego, greckiego dipu w wersji kanapkowej. Ma wyrazisty, świeży i lekko kwaskowaty smak, dlatego szczególnie polecamy ją na letnie dni.
Składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego GoVege,
- 2 duże ogórki (ok. 500 g),
- ½ łyżeczki soli,
- łyżka soku z cytryny lub z kiszonych ogórków,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kubeczek produktu roślinnego w typie jogurtu GoVege: owsianego Oatjogu lub kokosowego Cocojogu,
- garść siekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Ogórki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Dodaj 1/3 łyżeczki soli, wymieszaj i pozostaw na jakiś czas. Czosnek przeciśnij przez praskę i włóż do małej miseczki. Dodaj do niego sok z cytryny lub ogórków i pozostałą część soli. Wszystko wymieszaj bardzo dokładnie i odstaw na bok. Tofu rozdrobnij w blenderze. Ogórki wyjmij z miseczki i bardzo dokładnie odciśnij. Możesz w tym celu wykorzystać gazę lub pieluszkę tetrową. Suche ogórki włóż z powrotem do miski, dodaj tofu, siekany koperek, kubeczek roślinnego jogurtu i czosnek z przyprawami. Zamieszaj i dopraw pieprzem i solą. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze kilka łyżek jogurtu wegańskiego.
Produkty wegańskie w typie jogurtu świetnie uzupełnią nie tylko roślinne pasty, ale też inne dania w wersji wege. Poznaj ich kulinarne zastosowania!
Wegański paprykarz
Bezrybny, kanapkowy hit, który można jeść zarówno na zimno, smarując nim kromkę chrupiącego chleba pszennego lub delikatne krakersy, jak i na ciepło, w formie zapiekanek z przeciętych sztangielków, przykrytych roślinnymi plastrami o smaku goudy.
Składniki:
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 marchewki lub marchewka i 1/3 selera,
- 1 cebula,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 1 arkusz nori,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie z łyżką oleju (tradycjonaliści mogą zamiast kaszy wykorzystać biały ryż). Posiekaj cebulę, marchewkę (i ewentualnie selera) zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podsmaż je na pozostałej części oleju, dodając do nich liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj słodką paprykę i pieprz cayenne, a po kilku minutach jeszcze koncentrat pomidorowy. Smaż na wolnym ogniu, aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Następnie zawartość patelni przełóż do miski, dodaj do niej rozkruszone nori i połowę ugotowanej kaszy i zblenduj na masę z delikatnymi grudkami. Następnie masę połącz z pozostałą częścią kaszy jaglanej, sosem sojowym oraz dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Jeśli lubisz bardziej kremowe pasty, możesz zblendować nie połowę, lecz całość ugotowanej kaszy.
Wegańska pasta z wędzonej makreli
Kolejna bezrybna propozycja, która przywodzi na myśl kanapkową pastę z wędzonej, jeszcze ciepłej makreli. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo prosta – przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil!
Składniki:
- kostka tofu wędzonego GoVege,
- 1 mała cebulka,
- 1 arkusz nori,
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy,
- 2-3 łyżki wegańskiego majonezu GoVege,
- siekany koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Do kielicha blendera lub do miski włóż rozkruszone tofu, arkusz nori, majonez, olej i musztardę. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Cebulkę poszatkuj dodaj do pasty. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem i solą. Pastę podawaj na chrupiącej kromce chleba, posypaną sporą ilością koperku.
Wbrew pozorom, produkty roślinne dają nam bardzo szerokie pole do kulinarnych popisów i pozwalają przygotować doskonałe, nieoczywiste dania. Łącz je ze sobą i modyfikuj klasyczne przepisy, by dostarczać swoim kubkom smakowym różnorodnych doznań. Poznaj przekrój bogatej oferty produktów roślinnych dostępnych np. w sieci sklepów Biedronka.
Roślinna pasta jajeczna
Jak już wiesz, roślinne produkty mogą doskonale imitować smak ryby. Teraz pokażemy Ci, że równie dobrze zastępują jajka. Ta pasta z czarną solą i płatkami drożdżowymi świetnie komponuje się z każdym rodzajem pieczywa – chrupiącym tostem na ciepło, klasycznym chlebem mieszanym, a nawet popularnym niedawno chlebem bez mąki.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 łyżki wegańskiego majonezu GoVege,
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 1 łyżka dobrego oleju lnianego,
- ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie),
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- szczypta czarnej soli Kala Namak,
- pieprz do smaku.
Ciecierzycę odsącz na sitku (nie wylewaj wody – przyda się na wegańską bezę!). Przełóż ją do miski i rozgnieć widelcem w taki sposób, bo pozostawić delikatne grudki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Smacznego!