Wegański posiłek w 15 minut! 125 prostych i pysznych przepisów w książce Kasi Gubały „Wege w kwadrans”
Weganizm jest coraz bardziej popularny. Szlachetnej filozofii towarzyszy też zdrowie – o ile będziemy gotować mądrze, dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Warto zatem stawiając pierwsze kroki w wegańskim świecie wzorować się na przepisach ekspertów w temacie. Polecamy książkę Kasi Gubały!
Zastanawiasz się nad przejściem na weganizm? A może planujesz urozmaicić zdrowo codzienne posiłki lub zwyczajnie zmienić swoje podejście do warzyw i owoców? Bez względu na odpowiedź, z pewnością przyda ci się kilka sprawdzonych i interesujących przepisów. Aż 125 pomysłów na wegański posiłek znajdziesz w gorącej wydawniczej nowości. A mamy na myśli książkę Kasi Gubały pt.”Wege w kwadrans”, która przed wieloma z was odkryje dotąd nieznany kulinarny świat.
Wegański posiłek w 15 minut! 125 prostych i pysznych przepisów w książce Kasi Gubały „Wege w kwadrans”
Wiele osób jest zdania, że kuchnia wegańska jest czasochłonna i trudna w przygotowaniu. Co więcej, sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, gdy mamy brać pod uwagę wszelkie wyznaczniki zbilansowanej diety. Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że pyszne, zróżnicowane i przede wszystkim zdrowe wegańskie danie można przygotować w kwadrans. A udowadnia to w swojej książce Kasia Gubała. Aby nie być gołosłowną autorka najpierw przetestowała wszystkie przepisy na swojej rodzinie. I tak okazało się, że każdy był w stanie przygotować jej propozycje w czasie nie dłuższym niż pół godziny, gdyby brać pod uwagę gotowaniu ryżu, soczewicy czy kaszy.
Proste przepisy
Autorka książki obala też mit, jakoby weganizm był drogi, a używane do gotowania produkty trzeba sprowadzać z Księżyca.- Co najważniejsze, przepisy są opracowane tak, że nie trzeba do nich używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu – wyjaśnia Kasia Gubała. Pokazuje, że abyśmy były najedzone wystarczą warzywa, owoce, kasza czy ryż, przyprawy, oliwa oraz niekiedy blender. Okazuje się, że z dobrze znanych produktów można wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. To dobry start dla osób, które chcą przejść na weganizm, ale również chcą urozmaicić swoją roślinną dietę.
O autorce
Katarzyna Gubała jest właścicielką firmy „Veglab”. To pełna energii i pasji propagatorka zdrowego stylu życia. W diecie roślinnej specjalizuje się od lat, co z resztą można wyczytać zarówno z jej najnowszej książki, którą dziś opisaliśmy, jak i z innej publikacji – „Warzywa górą! Od korzeni po liście”. Można ją spotkać na warsztatach kulinarnych, szkoli też obsługę lokali gastronomicznych.