Przepis na wegański płyn do naczyń o przyjemnym zapachu cytrusów. Zrób go sama!

Wegański styl życia to nie tylko dieta pozbawiona mięsa, nabiału i innych produktów pochodzenia odzwierzęcego. Te ograniczenia dotyczą również ubrań, kosmetyków, a nawet detergentów codziennego użytku. Okazuje się jednak, że wszystko jest dostępne na rynku. Co więcej, ultra ekologiczne produkty można również przygotować samemu, domowymi sposobami. Na początek przedstawiamy wegański płyn do  naczyń, który stworzysz na bazie cytrusów. Potrzebne ci będzie też m.in. słońce!

Przepis na wegański płyn do naczyń o przyjemnym zapachu cytrusów. Zrób go sama!

Jesteś weganką lub dopiero planujesz zmienić swoje życie na bardziej ekologiczne? Na pewno wiesz już dobrze, że jedną z podstaw twoich codziennych zakupów jest (lub będzie) ostrożne i uważne czytanie etykiet. Wiele produktów, mimo iż jest reklamowanych jako wegańskie niestety zawiera „zakazane” składniki. Weźmy np. mydło gdzie w drobnym druku możemy doszukać się przetworzonego tłuszczu zwierzęcego i łoju. Tymczasem również wszystkie wegańskie detergenty powinny być wyłącznie pochodzenia roślinnego.

Dziś przedstawiamy przepis na wegański płyn do mycia naczyń. Idealnie nadaje się zarówno do czyszczenia całej zastawy stołowej, jak i otłuszczonych garnków. Jego podstawą są… cytrusy. Wiedziałaś o ich czyszczących właściwościach?

 

Przepis na wegański płyn do naczyń

Potrzebujesz:

  • 5-litrową butelkę po wodzie mineralnej
  • ok 2,5 kg – 3 kg cytrusów- pomarańcze oraz cytryny
  • ok. 4 litry wody demineralizowanej lub destylowanej (dostępna w każdym markecie, 1 litr kosztuje ok. 10 zł)
  • 3 łyżki sody oczyszczonej lub potasu (opcjonalnie)
  • wegańskie białe mydło roślinne w kostce (opcjonalnie)

Co robić?

Najpierw pokrój cytryny oraz pomarańcze na ćwiartki i wysusz na słońcu. Dzięki temu będziesz miała pewność, że pozbędziesz się wszystkich znajdujących się na cytrusach bakterii.  Następnie przełóż owoce do 5-litrowej butli tak, aby od góry pozostawić przynajmniej 10 centymetrów wolnej przestrzeni. Do tego poziomu musisz dolać wody (demineralizowanej lub destylowanej). Co dalej? Wszyscy, którzy próbowali przygotować ten detergent proponują dwa rozwiązania. Oto one:

  1. Tak przygotowaną butelkę zakręcamy i pozostawiamy na słońcu na 30 dni. Następnie dolewaj ją do ciepłej wody i szoruj naczynia.
  2. Możemy też wzmocnić działanie płynu sodą lub potasem oraz wegańskim mydłem. Taka mieszanka przyda się na trudniejszy do pokonania brud, jak np. przypalenia. Zatem, do 5-litrowej butli dodajemy jeszcze potas lub sodę (wymieszaj ją najpierw z wodą destylowaną lub demineralizowaną i dopiero potem zalej cytrusy). Zakręcona butla z mieszanką powinna odstać w zaciemnionym miejscu około 3 dni. A następnie, w garnku rozpuszczamy wegańskie mydło i dodajemy do niego stopniowo wcześniej przygotowaną wodę z cytrusów. Gotujemy mieszając do momentu aż otrzymamy gęstą pastę. W ten sposób powstałą galaretę pozostawiamy do ostygnięcia, tak aby zastygła do formy mydła. To właśnie ono w zestawieniu z ciepłą wodą posłuży do mycia naczyń. Z pewnością zostanie ci jeszcze w baniaku wody z cytrusów, więc możesz ją wykorzystać do produkcji kolejnego mydła lub solo – do mycia słabiej zabrudzonych naczyń.

 

 

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,37 z 5)
zapisuję głos...