Wegański placek dyniowy

Wegański placek dyniowy

Przepis na Wegański placek dyniowy pochodzi z Polsat Food Network

  • Całkowity czas przygotowania: 5h 45 minut
  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Czas oczekiwania: 4 h 10 minut
  • Czas pieczenia: 1 h 30 minut
  • Stopień trudności: łatwe
  • Liczba porcji: 8-10

Składniki na Wegański placek dyniowy

Kruche ciasto na tartę:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki plus trochę do wałkowania
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego lub z pierwszego tłoczenia
  • 4 do 6 łyżek zimnej wody

Nadzienie:

  • około 500ml puree z dyni
  • 220g tofu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Umieść mąkę, cukier, ocet  i 1/2 łyżeczki soli w malakserze i miksuj pulsacyjnie. Małymi porcjami dodawaj olej kokosowy i miksuj, aż znikną grudki. Dolej 4 łyżki zimnej wody i miksuj dalej. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco spójne, należy dodać jeszcze łyżkę wody. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, rozpłaszcz je i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (możesz na całą noc).

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej, żeby łatwiej było je wałkować (może to zająć 20 do 40 minut, w zależności od temperatury otoczenia). Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie, lub pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Uformuj odpowiedniej wielkości placek, w zależności od rozmiaru Twojej formy. Jeśli ciasto zrobi się zbyt ciepłe – wstaw je na trochę do lodówki. Potem włóż ciasto do formy, odcinając jego nadmiar po bokach i zawijając górę ozdobnie, według uznania, po czym pozostaw jeszcze na 30 minut.

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowy poziom, obciążając jego powierzchnię np. surową fasolą. Piecz ciasto, aż krawędzie się lekko zezłocą –  20 do 25 minut. Wyjmij obciążenie i piecz jeszcze 15 do 20 minut, aż całe ciasto się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

 

Aby przygotować nadzienie, wymieszaj w malakserze puree z dyni, tofu, cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i ¼ łyżeczki soli, aż do gładkiej, gęstej konsystencji. Wlej mus dyniowy do formy z kruchego ciasta i wstaw do piekarnika na około 45 minut. Podawaj po całkowitym ostygnięciu (co najmniej 2 godziny, a najlepiej na następny dzień).

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (220 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martus2833  19 października 2015 11:27

    Pierwszy raz spotykam przepis, w którym do tarty dodaje się ocet. Raczej nie przepadam za dynią w tej formie, robiłam kiedyś placek i smakował okropnie.

    Odpowiedz
  2. martucha180  19 października 2015 12:09

    Spróbować mogę, robić nie zamierzam.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  19 października 2015 13:52

    Nie wiem. Nie lubię dyni!

    Odpowiedz
  4. bbo  19 października 2015 15:31

    Kiedyś wypróbuję!

    Odpowiedz
  5. Żanett  19 października 2015 16:06

    Całkowity czas przygotowania: 5h 45 minut – o mamo! Musiałabym cały dzień być w domu, żeby pomiędzy innymi zajęciami wykonywać czynności związane z tym plackiem 🙂 Wolę przygotować, upiec i przełożyć. Szybciutko 🙂

    Odpowiedz
  6. Trochę Szalona  19 października 2015 16:07

    Zapowiada się ciekawie, tylko wolałabym zastąpić czymś tofu i olej kokosowy, ponieważ nie jest on dostępny w mojej okolicy 😉 Czy byłoby to możliwe, jeżeli tak to na co?

    Odpowiedz
  7. Patriszia  19 października 2015 16:49

    Nigdy nie jadłam dyniowych ciast.

    Odpowiedz
  8. macierzanka  19 października 2015 17:38

    Ja też nigdy nie jadłam placka z dyni ,może więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  9. agata20  19 października 2015 17:56

    Widzę, że panuje teraz moda na dynię.

    Odpowiedz
  10. ava  20 października 2015 20:30

    Uwielbiam dynię w każdej postaci, od zupy po ciasteczka 🙂

    Odpowiedz
  11. mama_kazala  24 listopada 2015 13:36

    yhmmmm, mniam MNIAM MNIAM!

    Odpowiedz
  12. Margaretkaw  4 maja 2016 08:55

    Nie przepadam za serem tofu i zastanawiam się właśnie czym można byłoby go zastąpić w tym przepisie, bo mam wielką ochotę wypróbować recepturę 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany