Wegański pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami kalifornijskimi

cpb_weganski pasztet z dyni

Czas przygotowania – 120 min

Składniki na danie: Wegański pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami kalifornijskimi

  • 800 g dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łodygi świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listkami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut (do zmięknięcia dyni) w temperaturze 170 stopni, termoobieg. Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. Do wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą. Wylej masę do ¾ wysokości naczynia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem (folia aluminiowa). Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą z oliwek i piecz kolejne 20 minut.

* Z ilości masy z przepisu wyszły dwie foremki o wielkości 12,5 x 19 cm głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości czas pieczenia powinien być ten sam, jeśli foremka będzie głębsza proponuję wydłużyć czas pieczenia o 10-15 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. macierzanka  18 października 2016 12:02

    Robiłam kiedyś pasztet wegetariański z soczewicy i drugi z ciecierzycy.Myślę ,że ten wegański z dodatkiem dyni i śliwek może być bardzo smaczny.

    Odpowiedz
  2. nungal  18 października 2016 13:58

    wygląda przepysznie, muszę spróbować też tego przepisu, ponieważ już kilka wegańskich pasztetów na stałe zagościło w mojej kuchni – sprawdzają się znakomicie!

    Odpowiedz
  3. Hidari11  18 października 2016 18:06

    To musi być wyszukany, pyszny smak, poza tym skład wskazuje, że pasztet ten powinien być korzystny zdrowotnie. Trzeba przetestować przepis, bo wygląda także elegancko.

    Odpowiedz
  4. martucha180  18 października 2016 22:33

    Ja spasuję.

    Odpowiedz
  5. luna341  19 października 2016 09:11

    Weganka n ie jestem ale taki pasztet zjadła bym z apetytem

    Odpowiedz
  6. Aneta  20 października 2016 11:27

    Ciekawy przepis! I kolor pasztetu bardzo zachęcający 🙂

    Odpowiedz
  7. AnnStyl  29 stycznia 2017 18:58

    Pasztet wygląda świetnie. Soczewicę jadam na co dzień, śliwki suszone również często jadam. Ale jeśli chodzi o dynię to nie za bardzo. Jakoś nie mogę się do niej przekonać. Owszem gdzieś z przypadku zjadłam zupę dyniową ale nie przepadam za dynią.

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 15:22

    Danie zdecydowanie nie dla mnie 🙂 Ja jestem typowym mięsożercą , więc pasztet ( jak sama nazwa wskazuje ) musi się składać w 80 % przynajmniej 🙂 z mięska . Doskonały jest z królika 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.