Wegański majonez. Najsmaczniejsze przepisy nie tylko na Wielkanoc!
Bez majonezu nie ma pysznej sałatki warzywnej, sosu czosnkowego i tatarskiego. To niezastąpiony dodatek do kanapek i surówek. Najlepszy zaś jest domowej roboty! A co jeśli wyeliminujemy z przepisu jajka? Czy dalej będzie smaczny?
Wegański majonez nie tylko jest zdrowszy i mniej kaloryczny, ale też może być równie smaczny jak klasyczny. Nawet jeśli nie jesteś weganem ale lubisz lekkostrawne lub wegetariańskie dania – wypróbuj jeden z poniższych przepisów! Wegański majonez zawiera tylko naturalne składniki! W swoim składzie może mieć zdrowe oleje, aromatyczne przyprawy, sok z cytryny oraz różne zamienniki jajek (np. kaszę jaglaną, tofu, białą fasolę). Najważniejszy jest w nim smak i konsystencja. Jeśli przygotowujesz dietetyczne menu na Wielkanoc, masz już przepis na mazurka, babkę i żurek, wypróbuj także nasze receptury na domowy majonez roślinny!

pixabay.com

Pascha bezglutenowa +12 innych wegańskich i bezglutenowych dań na Wielkanoc
Wegański majonez: smaczne i proste przepisy
Poniżej przedstawiamy kilka prostych i szybkich przepisów. Na pewno przypadną do gustu weganom i wegetarianom, a nawet osobom na diecie redukcyjnej lub bezglutenowej! Być może znajdziesz wśród nich recepturę, która sprawi, że zapomnisz o klasycznym majonezie!
Majonez ziemniaczany
Składniki: kilka ugotowanych ziemniaków, 1 szklanka oleju rzepakowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz
Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki i resztę składników składniki (prócz przypraw) zmiksować. Miksując dodawać cienkim strumieniem olej. Doprawić solą i pieprzem.
Majonez z awokado
Składniki: 2 średnie, miękkie awokado, sok z ½ cytryny, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz
Przygotowanie: Wszystkie składniki (prócz przypraw) zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce max 2 dni.
Majonez z mleka sojowego
Składniki: 1 szklanka mleka sojowego bez cukru, 1 i ½ łyżki octu jabłkowego, 2 łyżeczki musztardy, ¾ szklanki oleju rzepakowego, sól Kala Namak, pieprz biały
Przygotowanie: Do mleka dodać ocet i miksować przez 2-3 minuty, aż mleko zacznie się pienić. Dodać musztardę, sól i pieprz. Zmiksować. Miksując dodawać cienkim strumieniem olej, aż konsystencja zgęstnieje. Majonez przechowywać w lodówce max 7 dni.
Majonez z tofu
Składniki: jedna kostka naturalnego tofu, 1 łyżka musztardy, sok z ½ cytryny, 1 starty ząbek czosnku, ½ łyżeczki soli Kala Namak, 2 łyżki octu jabłkowego, ½ szklanki oleju rzepakowego, sól i pieprz
Przygotowanie: Wszystkie składniki (prócz przypraw) zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce.
Majonez z kaszy jaglanej
Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej, 3 łyżki nerkowców, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, sól i pieprz
Przygotowanie: Kaszę ugotować w szklance wody i wystudzić, nerkowce namoczyć na 3 godziny, odlać wodę. Wszystkie składniki (prócz przypraw) zmiksować. Miksując dodawać cienkim strumieniem olej. Doprawić solą i pieprzem.
Majonez z białej fasoli
Składniki: szklanka ugotowanej białej fasoli, sok z ½ cytryny, 1 łyżka musztardy, starty ząbek czosnku, 2 łyżki octu jabłkowego, ½ szklanki oleju rzepakowego, sól i pieprz
Przygotowanie: Wszystkie składniki (prócz przypraw) zmiksować. Miksując dodawać cienkim strumieniem olej. Doprawić solą i pieprzem.

Wielkanocne pisanki, kraszanki i inne dekoracje jajek. Najlepsze pomysły!
Jak majonez to tylko prawdziwy, inne alternatywy możliwe, że są smaczne, ale nie kojarzą mi się ze świętami. Nie jestem również weganką, jajka w diecie ani mi nie szkodzą, ani nie przeszkadzają.
Jeśli majonez to prawdziwy jakoś inne mi nie pasują, jedynie zainteresował mnie ten ziemniaczany, ciekawa jestem jak smakuje może wypróbuję kiedyś do grilla