Wegański majonez. Najsmaczniejsze przepisy nie tylko na Wielkanoc!

Bez majonezu nie ma pysznej sałatki warzywnej, sosu czosnkowego i tatarskiego. To niezastąpiony dodatek do kanapek i surówek. Najlepszy zaś jest domowej roboty! A co jeśli wyeliminujemy z przepisu jajka? Czy dalej będzie smaczny?

Wegański majonez nie tylko jest zdrowszy i mniej kaloryczny, ale też może być równie smaczny jak klasyczny. Nawet jeśli nie jesteś weganem ale lubisz lekkostrawne lub wegetariańskie dania – wypróbuj jeden z poniższych przepisów!  Wegański majonez zawiera tylko naturalne składniki! W swoim składzie może mieć zdrowe oleje, aromatyczne przyprawy, sok z cytryny oraz różne zamienniki jajek (np. kaszę jaglaną, tofu, białą fasolę). Najważniejszy jest w nim smak i konsystencja. Jeśli przygotowujesz dietetyczne menu na Wielkanoc, masz już przepis na mazurka, babkę i żurek, wypróbuj także nasze receptury na domowy majonez roślinny!

Wegański majonez

pixabay.com

Wegański majonez: smaczne i proste przepisy

Poniżej przedstawiamy kilka prostych i szybkich przepisów. Na pewno przypadną do gustu weganom i wegetarianom, a nawet osobom na diecie redukcyjnej lub bezglutenowej! Być może znajdziesz wśród nich recepturę, która sprawi, że zapomnisz o klasycznym majonezie!

 

Majonez ziemniaczany

Składniki: kilka ugotowanych ziemniaków, 1 szklanka oleju rzepakowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz

Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki i resztę składników składniki (prócz przypraw) zmiksować. Miksując dodawać cienkim strumieniem olej. Doprawić solą i pieprzem.

Majonez z awokado

Składniki: 2 średnie, miękkie awokado, sok z ½ cytryny, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz

Przygotowanie: Wszystkie składniki (prócz przypraw) zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce max 2 dni.

Majonez z mleka sojowego

Składniki: 1 szklanka mleka sojowego bez cukru, 1 i ½ łyżki octu jabłkowego, 2 łyżeczki musztardy, ¾ szklanki oleju rzepakowego, sól Kala Namak, pieprz biały

Przygotowanie: Do mleka dodać ocet i miksować przez 2-3 minuty, aż mleko zacznie się pienić. Dodać musztardę, sól i pieprz. Zmiksować. Miksując dodawać cienkim strumieniem olej, aż konsystencja zgęstnieje. Majonez przechowywać w lodówce max 7 dni.

Majonez z tofu

Składniki: jedna kostka naturalnego tofu, 1 łyżka musztardy, sok z ½ cytryny, 1 starty ząbek czosnku, ½ łyżeczki soli Kala Namak, 2 łyżki octu jabłkowego, ½ szklanki oleju rzepakowego, sól i pieprz

Przygotowanie: Wszystkie składniki (prócz przypraw) zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce.

Majonez z kaszy jaglanej

Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej, 3 łyżki nerkowców, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, sól i pieprz

Przygotowanie: Kaszę ugotować w szklance wody i wystudzić, nerkowce namoczyć na 3 godziny, odlać wodę. Wszystkie składniki (prócz przypraw) zmiksować. Miksując dodawać cienkim strumieniem olej. Doprawić solą i pieprzem.

Majonez z białej fasoli

Składniki: szklanka ugotowanej białej fasoli, sok z ½ cytryny, 1 łyżka musztardy, starty ząbek czosnku, 2 łyżki octu jabłkowego, ½ szklanki oleju rzepakowego, sól i pieprz

Przygotowanie: Wszystkie składniki (prócz przypraw) zmiksować. Miksując dodawać cienkim strumieniem olej. Doprawić solą i pieprzem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (238 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...