Wątróbka drobiowa duszona z cebulą w szynce szwarcwaldzkiej

watrobka-drobiowa-duszona-z-cebula-w-szynce-szwarcwaldzkiej

Składniki na danie: Wątróbka drobiowa duszona z cebulą w szynce szwarcwaldzkiej

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 15 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 200 ml mleka 2%
  • 15 suszonych śliwek
  • 80 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 5 dużych cebul
  • 100 g oscypka wędzonego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wątróbki: oczyszczone z błon namocz w mleku. Następnie je odcedź, przepłucz pod bieżącą wodą i odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Potem obtaczaj je w mące, wcześniej wymieszanej z majerankiem, tymiankiem i Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która nada mięsu intensywny smak.
  2. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim mięso z dwóch stron. Następnie odstaw je, aż nieco wystygnie.
  3. Poszatkuj cebulę w pióra i pokrój ser na małe kawałki. Kawałki szynki przedziel na połowy i posiekaj czosnek. Czosnek i cebulę podsmaż na oleju – na patelni, na której smażone było mięso.
  4. Wątróbki kładź na kawałkach szynki szwarcwaldzkiej, obok każdej z nich ułóż śliwkę i plaster oscypka.

Przygotuj potrawę do zapiekania: na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż połowę przygotowanej wcześniej cebuli. Połóż na niej zawinięte w szynkę wątróbki i przykryj całość cebulą, która pozostała. Danie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez ok. kwadrans.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...