Wątróbka drobiowa duszona z cebulą w szynce szwarcwaldzkiej

watrobka-drobiowa-duszona-z-cebula-w-szynce-szwarcwaldzkiej

Składniki na danie: Wątróbka drobiowa duszona z cebulą w szynce szwarcwaldzkiej

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 15 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 200 ml mleka 2%
  • 15 suszonych śliwek
  • 80 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 5 dużych cebul
  • 100 g oscypka wędzonego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wątróbki: oczyszczone z błon namocz w mleku. Następnie je odcedź, przepłucz pod bieżącą wodą i odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Potem obtaczaj je w mące, wcześniej wymieszanej z majerankiem, tymiankiem i Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która nada mięsu intensywny smak.
  2. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim mięso z dwóch stron. Następnie odstaw je, aż nieco wystygnie.
  3. Poszatkuj cebulę w pióra i pokrój ser na małe kawałki. Kawałki szynki przedziel na połowy i posiekaj czosnek. Czosnek i cebulę podsmaż na oleju – na patelni, na której smażone było mięso.
  4. Wątróbki kładź na kawałkach szynki szwarcwaldzkiej, obok każdej z nich ułóż śliwkę i plaster oscypka.

Przygotuj potrawę do zapiekania: na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż połowę przygotowanej wcześniej cebuli. Połóż na niej zawinięte w szynkę wątróbki i przykryj całość cebulą, która pozostała. Danie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez ok. kwadrans.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  28 września 2016 09:13

    Dla mej mamy w sam raz.

    Odpowiedz
  2. Aneta  28 września 2016 11:35

    Oj nie, nie przepadam za podrobami typu wątróbka, żołądki, serca… A np. z jedzeniem flaków to już nie mam problemu 😛 Ale niestety tego przepisu nie wypróbuję 😉

    Odpowiedz
  3. Ewcia  28 września 2016 19:36

    Uwielbiam wątróbkę z przyprawą curry. Nie dodaję w ogóle soli, smażę wątróbkę, a pod koniec dodaję curry mieszam, chwileczkę się podsmaży i już gotowe. Pycha! nawet zimna 😀 polecam 🙂

    Odpowiedz
    • Jaworka  28 września 2016 22:13

      Ja też lubię wątróbkę a dlatego nie można jej solić bo będzie twarda i niesmaczna ja solę dopiero na talerzu dziś to już drugi przepis z wątróbka który na pewno wypróbuję

      Odpowiedz
  4. efffciaa  11 maja 2017 15:58

    Nie cierpię wątróbki – żadnej . Sam zapach , który jest podczas duszenia wątróbki mnie …zabija , dlatego mąż zawsze je sobie robi , jak mnie nie ma w domu i chwała mu za to 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany