Wątróbka drobiowa duszona z cebulą w szynce szwarcwaldzkiej
Składniki na danie: Wątróbka drobiowa duszona z cebulą w szynce szwarcwaldzkiej
- 300 g wątróbki drobiowej
- 15 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 200 ml mleka 2%
- 15 suszonych śliwek
- 80 ml oleju roślinnego do smażenia
- 5 dużych cebul
- 100 g oscypka wędzonego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wątróbki: oczyszczone z błon namocz w mleku. Następnie je odcedź, przepłucz pod bieżącą wodą i odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Potem obtaczaj je w mące, wcześniej wymieszanej z majerankiem, tymiankiem i Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która nada mięsu intensywny smak.
- Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim mięso z dwóch stron. Następnie odstaw je, aż nieco wystygnie.
- Poszatkuj cebulę w pióra i pokrój ser na małe kawałki. Kawałki szynki przedziel na połowy i posiekaj czosnek. Czosnek i cebulę podsmaż na oleju – na patelni, na której smażone było mięso.
- Wątróbki kładź na kawałkach szynki szwarcwaldzkiej, obok każdej z nich ułóż śliwkę i plaster oscypka.
Przygotuj potrawę do zapiekania: na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż połowę przygotowanej wcześniej cebuli. Połóż na niej zawinięte w szynkę wątróbki i przykryj całość cebulą, która pozostała. Danie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez ok. kwadrans.