Waszym zdaniem: Dieta jabłkowa – wady i zalety
Dieta jabłkowa – wady i zalety: wśród wielu diet znana jest także ta dieta. Czy faktycznie jest taka zdrowa, jak sądzimy w myśl popularnej zasady – „jabłko to zdrowie”? Jakie są jej plusy i minus? Przeczytajcie artykuł jednej z naszych czytelniczek, która dzieli się swoimi spostrzeżeniami na temat tej diety.
Dieta jabłkowa – wady i zalety: Dlaczego jabłka?
Zawarty w jabłkach błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy. DLACZEGO ? Właściwości błonnika mające korzystny wpływ na organizm, przyczyniające się m.in. do:
*zmniejszenia uczucia głodu (pęcznieje w żołądku – głównie pektyna i celuloza)
*usuwania z organizmu substancji szkodliwych – toksyn i metali ciężkich;
Plan dnia z dietą jabłkową
Dzień rozpoczynamy od szklanki wody wymieszanej z dwiema łyżeczkami octu jabłkowego. PAMIĘTAJ ! OCET JABŁKOWY W CZASIE DIETY PIJE SIĘ PRZED POSIŁKIEM. W czasie diety jabłka mogą zastępować potrawy spożywane codziennie – czyli nasza dieta ma opierać się tylko na jabłkach i niegazowanej mineralnej wodzie (!). Drugim sposobem jest włączenie w naszą dzienną dietę większej ilości jabłek i oczywiście 2 litry napojów niesłodzonych . Nasz obiad opierający się na jabłkach nie musi być nudny .;) – oto kilka przykładów potraw z jabłkami
Zupa owocowa
2 l wody
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki
Zupa jabłkowa
– 1 mała cebula
– 2 łyżeczki oliwy
– 10 dag ziemniaków
– 15 dag marchwi
– 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– duże jabłko (ok. 15 dag)
– szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
– 7 łyżeczka posiekanej natki
– ewentualnie kilka listków kolendry
– 1 mała cebula
– 2 łyżeczki oliwy
– 10 dag ziemniaków
– 15 dag marchwi
– 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– duże jabłko (ok. 15 dag)
– szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
– 7 łyżeczka posiekanej natki
– ewentualnie kilka listków kolendry
Surówka Coleslaw
• 1/2 jabłka
• sok z 1/2 cytryny
• mała cebula
• 1 mała marchewka
• 250 g białej kapusty
• 3 – 4 łyżki posiekanego szczypiorku
• 3 – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• oliwa z oliwek do smaku
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny. Obrać i zetrzeć na tarce cebulę, posolić, wymieszać z jabłkami. Dodać obraną i startą marchewkę. Kapustę umyć, wykroić głąb i pokroić na wąskie paseczki, włożyć do salaterki wraz ze szczypiorkiem i natką pietruszki. Wymieszać i doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Polać oliwą.
ZALETY DIETY JABŁKOWEJ
- szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów
- nie odczuwanie głodu poprzez pęcznienie błonnika w żołądku
WADY DIETY JABŁKOWEJ
- pozbawia organizm białka i witamin
- przyczynia się do problemów z kośćmi i skórą
- przyczynia się do wypadania włosów
Autorka: Dominika Ż.