Ściągawka z kalorii

Spis treści:

Dieta zwykle jest dla nas utrudnieniem nie tylko w kuchni podczas przygotowywania posiłków, ale również podczas liczenia ich wartości kalorycznej. Ja  jestem obecnie na diecie 1500 kcal i gdy wiem, co mogę zjeść by nie przekroczyć tej granicy kalorycznej – jest mi o wiele łatwiej. Wielkim uproszczeniem jest ściągawka na którą można zerknąć gdy mamy ochotę na przekąskę. Poniższe zestawienie przedstawia, które przekąski mają klejno 100, 200, 250 i 300 kcal a także kilka przepisów o określonej wartości kalorycznej

jabłka ile maja kalorii

            100 kalorii ma :

-Kromka chleba z masłem i pomidorem

-Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem

-Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka

-Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem

-100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem

-Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym

-2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem

-6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej

-4 cienkie plasterki mortadeli

-Plasterek szynki gotowanej

-6 plasterków polędwicy drobiowej

-10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek

-10 dag sera chudego ze szczypiorkiem

-Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa

-Mały banan

-Grejpfrut

-2 brzoskwinie

-2 jabłka

-2 delicje

-5 kostek czekolady

-3 kulki lodów owocowych

200 kalorii ma:

-Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego

-Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g)

-2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora

– Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora

 -Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego

– Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa

– Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)

250 kalorii ma:

-Bułeczka pełnoziarnista posmarowana łyżeczką masła lub margaryny, z 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka

-3 dag płatków czekoladowych zalane połową opakowania jogurtu waniliowego, z 1 mandarynką

-10 dag twarożku wymieszane z łyżeczką śmietany, skropione sokiem z cytryny i posłodzone słodzikiem. Pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.

-Kromka ciemnego tostu posmarowana łyżeczką margaryny, z liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Kiwi i marchewka lub pomidor, papryka.

-Kromka chleba z pełnego przemiału posmarowana łyżeczką masła i 5 dag twarożku, z pomidorem na kanapkę.

-Jajko roztrzepane z łyżką wody,  pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawione solą i pieprzem. Usmażone na łyżeczce masła. Z kromką chleba z pełnego przemiału.

-Mała bułeczka przekrojona i posmarowana łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.

350 kalorii ma :

-Pokrojona w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, mała zielona lub żółta cukinia, marchewka  i por. Przepis: Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.

– Pierś kurczaka z przyprawami. Przepis:  10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.

– Indyk z pieczarkami w śmietanie. Przepis: 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

– Frykadelki z papryką i cebulą. Przepis: 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.

– Szklanka ugotowanego makaronu zmieszana z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.

– Szklanka kaszy gryczanej z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypita do tego szklanka maślanki lub kefiru.

– Filet z ryby z warzywami. Przepis: Jeden spory ziemniak ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (259 głosów, średnia: 4,31 z 5)
zapisuję głos...