Ściągawka z kalorii
Spis treści:
Dieta zwykle jest dla nas utrudnieniem nie tylko w kuchni podczas przygotowywania posiłków, ale również podczas liczenia ich wartości kalorycznej. Ja jestem obecnie na diecie 1500 kcal i gdy wiem, co mogę zjeść by nie przekroczyć tej granicy kalorycznej – jest mi o wiele łatwiej. Wielkim uproszczeniem jest ściągawka na którą można zerknąć gdy mamy ochotę na przekąskę. Poniższe zestawienie przedstawia, które przekąski mają klejno 100, 200, 250 i 300 kcal a także kilka przepisów o określonej wartości kalorycznej
100 kalorii ma :
-Kromka chleba z masłem i pomidorem
-Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem
-Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka
-Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem
-100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem
-Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym
-2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem
-6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej
-4 cienkie plasterki mortadeli
-Plasterek szynki gotowanej
-6 plasterków polędwicy drobiowej
-10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek
-10 dag sera chudego ze szczypiorkiem
-Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa
-Mały banan
-Grejpfrut
-2 brzoskwinie
-2 jabłka
-2 delicje
-5 kostek czekolady
-3 kulki lodów owocowych
200 kalorii ma:
-Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego
-Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g)
-2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora
– Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora
-Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego
– Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa
– Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)
250 kalorii ma:
-Bułeczka pełnoziarnista posmarowana łyżeczką masła lub margaryny, z 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka
-3 dag płatków czekoladowych zalane połową opakowania jogurtu waniliowego, z 1 mandarynką
-10 dag twarożku wymieszane z łyżeczką śmietany, skropione sokiem z cytryny i posłodzone słodzikiem. Pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.
-Kromka ciemnego tostu posmarowana łyżeczką margaryny, z liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Kiwi i marchewka lub pomidor, papryka.
-Kromka chleba z pełnego przemiału posmarowana łyżeczką masła i 5 dag twarożku, z pomidorem na kanapkę.
-Jajko roztrzepane z łyżką wody, pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawione solą i pieprzem. Usmażone na łyżeczce masła. Z kromką chleba z pełnego przemiału.
-Mała bułeczka przekrojona i posmarowana łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.
350 kalorii ma :
-Pokrojona w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, mała zielona lub żółta cukinia, marchewka i por. Przepis: Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
– Pierś kurczaka z przyprawami. Przepis: 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.
– Indyk z pieczarkami w śmietanie. Przepis: 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
– Frykadelki z papryką i cebulą. Przepis: 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.
– Szklanka ugotowanego makaronu zmieszana z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.
– Szklanka kaszy gryczanej z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypita do tego szklanka maślanki lub kefiru.
– Filet z ryby z warzywami. Przepis: Jeden spory ziemniak ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.