Wasze przepisy: Zupa fasolowa z kapustą

Zupa fasolowa z kapustą

Prosta i szybka w przygotowaniu – to może być tylko zupa fasolowa z kapustą!

Składniki:

25 dag białej fasoli

10 dag słoniny

1 cebula

25 dag białej kapusty

1 posiekany ząbek czosnku

Szczypta tymianku

1 liść laurowy

1 szklanka bulionu

1 marchewka

1 mały por

1 kawałek selera

2 ziemniaki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Fasolę moczyć w wodzie przez 6 godzin. Słoninę obgotować we wrzątku i po 5 minutach wyciągnąć na talerz, aby obciekła. Cebulę i kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka razem z fasolą, słoniną, czosnkiem, tymiankiem i liściem laurowym. Zalać bulionem, gotować pół godziny, następnie dodać marchewkę pokrojoną w krążki, ziemniaki w kosteczkę i por w plasterkach. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny. Przed podaniem słoninę drobno pokroić i ponownie wrzucić do zupy. Zupę fasolową podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.

Autorka: Pati689

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (121 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  31 lipca 2012 14:05

    wygląda trochę jak rzadka fasolka po bretońsku, ciekawe czy tez podobnie smakuje?

    Odpowiedz
  2. katarina136  22 września 2012 09:40

    Chyba przetestuję ten przepis. 😉

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  23 maja 2015 13:23

    Extra, na pewno spróbuję.

    Odpowiedz
  4. katja  6 lutego 2017 18:08

    Tradycyjne jedzonko:), dieta niech się schowa.

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:02

    No faktycznie ciekawy ten przepis Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.