Wasze przepisy: Zupa fasolowa z kapustą

Zupa fasolowa z kapustą

Prosta i szybka w przygotowaniu – to może być tylko zupa fasolowa z kapustą!

Składniki:

25 dag białej fasoli

10 dag słoniny

1 cebula

25 dag białej kapusty

1 posiekany ząbek czosnku

Szczypta tymianku

1 liść laurowy

1 szklanka bulionu

1 marchewka

1 mały por

1 kawałek selera

2 ziemniaki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Fasolę moczyć w wodzie przez 6 godzin. Słoninę obgotować we wrzątku i po 5 minutach wyciągnąć na talerz, aby obciekła. Cebulę i kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka razem z fasolą, słoniną, czosnkiem, tymiankiem i liściem laurowym. Zalać bulionem, gotować pół godziny, następnie dodać marchewkę pokrojoną w krążki, ziemniaki w kosteczkę i por w plasterkach. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny. Przed podaniem słoninę drobno pokroić i ponownie wrzucić do zupy. Zupę fasolową podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.

Autorka: Pati689

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (208 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...