Wasze przepisy: Zupa fasolowa z kapustą
Prosta i szybka w przygotowaniu – to może być tylko zupa fasolowa z kapustą!
Składniki:
25 dag białej fasoli
10 dag słoniny
1 cebula
25 dag białej kapusty
1 posiekany ząbek czosnku
Szczypta tymianku
1 liść laurowy
1 szklanka bulionu
1 marchewka
1 mały por
1 kawałek selera
2 ziemniaki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę moczyć w wodzie przez 6 godzin. Słoninę obgotować we wrzątku i po 5 minutach wyciągnąć na talerz, aby obciekła. Cebulę i kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka razem z fasolą, słoniną, czosnkiem, tymiankiem i liściem laurowym. Zalać bulionem, gotować pół godziny, następnie dodać marchewkę pokrojoną w krążki, ziemniaki w kosteczkę i por w plasterkach. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny. Przed podaniem słoninę drobno pokroić i ponownie wrzucić do zupy. Zupę fasolową podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Autorka: Pati689