Wasze przepisy: Ziemniaki z groszkiem i bekonem

Ziemniaki z groszkiem i bekonem

Przepis naszej czytelniczki na pyszne ziemniaki z groszkiem i bekonem.

 

Składniki:

75 dag ziemniaków

2 cebule

60 dag mrożonego groszku

15 dag bekonu

2 łyżki masła

2 łyżki siekanej natki pietruszki

½ łyżeczki majeranku

½ łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki zanurzyć w wodzie ,pokroić w plasterki i zawinąć w lnianą ściereczkę. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę , groszek przepłukać ciepłą wodą , aby się rozmroził i odstawić do odsączenia. Plasterki bekonu wysmażyć na patelni i wyjąć . Do wytopionego tłuszczu dodać masło , chwilę podgrzać i włożyć  plasterki ziemniaków . Smażyć pod przykryciem do zrumienienia spodniej strony ,następnie obrócić . Dodać groszek , cebulę ,bekon i przyprawy. W dalszym ciągu smażyć pod przykryciem . Pod koniec smażenia zdjąć pokrywkę . Potrawa jest gotowa , gdy groszek zacznie się lekko kurczyć i marszczyć , a cebula uzyska jasnozłoty kolor. Podawać z sadzonym jajkiem .

Autorka : Pati689

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (156 głosów, średnia: 4,33 z 5)
zapisuję głos...